McCat Followers

Sunday, October 21, 2012

Tujuan manusia dijadikan di dunia dan dunia ialah medah ujian semata-mata.

Kita manusia dilahirkan di dunia ini untuk beribadat kepada sang maha pencipta (Surah Al-Zariyat 51: Ayat 56-58) dan dunia ini adalah merupakan sebuah medan ujian keimanan manusia selagi hayat di kandung badan (al-‘Ankabut: Ayat 2-3). 

Ujian yang diturunkan Allah S.W.T samada ada berbentuk kenikmatan yang memperdayakan (Surah Ali ‘Imran, 3: 185) atau musibah seperti berbentuk ketakutan terhadap musuh (dalam peperangan), kelaparan, kemiskinan, kekurangan harta dan kehilangan jiwa orang-orang yang tersayang (Surah al-Baqarah : 155). 

Setiap ujian yang Allah SWT beri adalah sesuai dengan batas kemampuan manusia itu sendiri. Allah SWT yang Maha Mengetahui sifat kekurangan manusia sama sekali tidak menurunkan ujian yang manusia tidak boleh menghadapinya (Surah al-Baqarah : 286). 

Hadapilah ujian2 Allah seperti orang-orang yang beriman iaitu redha, berlapang dada, meningkatkan amal, memantapkan iman, menguatkan akidah, tidak berputus asa serta sentiasa mengharapkan pertolongan dan bantuan Allah SWT dan bersangka baik pada Allah SWT kerana hanya Dia maha mengetahui setiap yang terbaik bagi kita (Surah al-Baqarah:216).

Insyallah kesabaran menghadapi setiap ujian akan beroleh kemenangan di akhirat iaitu syurga seperti yang telah dijanjikan Allah (Surah Ali ‘Imran, 3: 185).

3 comments:

tenku butang said...

ur cat is so cute!!
done follow, i love cats too.. =)

Follower no. 110

do follow me back.. =) http://tengkubutang.blogspot.com/

my 2nd blog : cat lover
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

sero said...

errrr... still buat servis boarding kucing?...

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Post a Comment