McCat Followers

Friday, December 23, 2011

The cat that love water

Beshkan if kucing kita suka ayeq mcm neh..sonang nk mandikan


Thursday, December 22, 2011

Cat ebook for children..I see kitty everywhere!


Click on the picture below to read


Wednesday, December 21, 2011

Cat Quote~ Women and cats




I never understood why women love cats. Cats are independent, they don't listen, they don't come in when you call, they like to stay out all night, and when they're home they like to be left alone and sleep. In other words, every quality that women hate in a man, they love in a cat


~JAY LENO~

Tuesday, December 20, 2011

Tips mengambil gambar bersama si chumil

Mengabadikan kechumilan kucing kita di dlm photo ada suatu perkara yg meng'high'kan. Lebey2 lagi kita dpt show off kepada org lain dalam laman sosial spt facebook. Sometimes taking picture of our cat  can be so tricky. Cat is an independent-minded animal so they unlikely to stay at static position for a long time. So you have to be very patient. The best is just let the cat act freely therefore the photo look much more natural.

To take the cat photo you have to get down to the same level of your cat position. Either you bend down or place her on the table or other furniture. Avoid direct eyes contact and do not make any sudden move terutama bila kucing uols jenis shy and timid. Elakkan direct handling berulang kali utk mendptkan position yg menarik coz kucing uols akn jd fed up and terus haper pon x jd. Juga elakkan mengunakan strong light on her face krn absolutely she will turn away. As cat come with variety of colour, uol kene make sure the background will not over shadow your cat. Cth kucing hitam sehitam-hitam McCat Jr. and twin, elakkan dr menggunakan latar blkg warna hitam krn mmg x nmpk aper. Warna putih pon jgn coz nnt too contrast. so the best ialah menggunakan background yg neutral.

Uol blh gak menjadikan cth2 pic kucing lain as rujukan or utk mencari idea spt pic2 di bawah.








Thursday, December 8, 2011

Anda perlu jd seorg yg cerewet sekejap bila berjumpa doktor vet

Halooo....lama betei gwe menyepi...haha tp gwe rasa gwe menyepi pon xper mcm la byk reader blog nie...gwe xda mood nk update blog coz lately gwe sgt stress dgn kondisi study gwe. pe2 pon kdaan semakin membaik hopefully semakin produktif...so sementara ni gwe nk update few thing la mcm actually McCat Lion dah ketemu kembali. Mungkin pendekatan mencari gwe yg superb aggressive menyebabkan si pencurik Lion tatot dan pulgkan lion laju2 haha..apa2 pon alhamdullilah...so skrg gwe mmg menjaga dgn superb teliti akan keselamatan mccat lion...siap dah buh tag kat collar lg..

unfortunately, lion sejak gwe adopt, dia ada ulcer n ulcer ni pas baik dtg blik...so blh ckp seminggu sekali gwe bawa ke vet...cian lion huhuhu...pastu semalam tetiba dia kene bloody diarrhea..so gwe bw la p vet lagikkkk. Then doktor tuh diagnose lion kene parvo virus or lebih tepat lg FELINE PANLEUKOPENIA. Tp gwe x puih hati...WHY the doctor simply stated that lion been infected with parvo virus only based on my statement that lion had bloody diarrhea at noon. She hadn't checked on lion's anus nor his blood. No clinical test...lg satu yg gwe x puas hati ialah ulcer lion x sembuh2 even dah hampir 3 weeks. absolutely there's something wrong with lion. so bliknya gwe trus google pasal FPV. Gwe scrutinize on the sign symptoms of FPV tp satu pon x ada pada lion except bloody diarrhea. so gwe terus posted soklan kat wall satu vet ni namanya honeypet yg terletak di seksyen 3, bangi. Gwe tnya adakah mereka sediakan blood test utk kucing. Luckyly depa ada so gwe pon bw lion ke sana esoknya. Dr joe dan Dr nurul bersusah payah mendiagnos lion. siap buka buku bagai. then Dr joe assume lion mengalami penyakit Lymphocytic-Plasmacytic Gingivitis Stomatitis .  yg salah satu symptomnya ialah ulcer. plus lion jg mengalami hemobartonellosis yg terinfeksi drpd gigitan fleas. total diagnosis n rwtn lion ialah RM275 woooo....RM150 shj utk blood test, RM35 utk tranquilizer, yg balance utk ubt2'n. tp dr joe sgt baik krn sudi memberi penjagaan semlmann secara percuma utk memantau lion. Lion juga diberi suntikan steroid utk merawat ulcernya yg teruk itu.

So, apa yg gwe cuba sampekan disini ialah kita perlu menjadi particular person bila membawa kucing kita ke vet utk rawatan. Time doctor tuh check make sure u ada sekali, bila dia amik ubat take note nama jenis ubat itu, dosagenya, utk apa ubat itu diberi.  Mmg blh kata all term utk ubat2 n nama penyakit sgt janggal di halwa telinga kita tp xpa wat ja muka slumber catat nama2 tuh n blik google utk mengetahui lebih lanjut. X semua Doctor yg keen enough utk memberi info about penyakit o ubat dgn detail kerana biasa mereka assume kita x akan fully faham.  So, when the 1st doctor ckp lion kne infeksi virus gwe terus x caya sbb 1st dia wat diagnosis only based on my statement yg bloody diarrhea..dia x check anus lion, body and etc. plus dia x conduct lab test which is the most important thing to do utk check disease. 2nd ialah mereka hanya menukar jenis antibiotic utk menyelesaikan mslh ulcer lion yg x baik2 dlm tempoh yg lama padahal itu satu perkara yg penting yg perlu mereka lihat dan mereka perlu berusaha utk mengkaji lebih lanjut the underlying problem yg menyebabkan ulcer itu berulang dan berpanjangan. Membawa lion setiap minggu ke vet is not are good thing tau krn itu akn menybbkan lion stress. plus bila diberitahu lion kne infection virus lg la gwe panik kan krn infeksi virus spt parvo virus sgt berbahaya dan boleh mengakibatkan critical illness dlm tempoh masa yg pendek 24 jam!!! kdiannya depa hny membekalkan lion dgn hanya antibiotic dan ubt diarrhea.

Kesimpulannnya, kita perlu menjadi cerewet ketika membw kucing kita utk dirawat di klinik haiwan krn ini melibatkan haiwan kesayangan kita dan wang ringgit. Kesilapan diagnose olh doktor blh membahayakan nyawa kucing kita dan membazirkan wang ringgit kita. Disarankan agar setiap pemilik kucing menyediakan buku catatan kesihatan utk setiap kucing krn health history of your cat is important sekiranya ada pemasalah kesihatan kelak. Jangan ragu2 utk seek for 2nd opinion sekiranya anda x berpuas hati dgn cara rwtn doktor vet anda krn no body is perfect.