McCat Followers

Tuesday, August 9, 2011

Travel long distance with your cat by car

     Sumtime kita terpaksa outstation or balik kampung or kemana saja tujuannya utk jangka masa panjang dan perjalanan tersebut mengambil masa yg lama dan jauh. Tentunya mengkeme adalah bingung bagaimana dgn kucing mengkeme. Nak bawa skali ke x...klu x bawa mcm ner? sapo nk tlg jg...maybe terbaik ialah menghantar kucing mengkeme kat boarding service gwe (sila klik sini laju2) hulalala. Or mengkeme jenis x leh berenggang sama kucing mengkeme mcm gwe dgn McCats gwe. Gwe jenis yg akn sgt depress kesepian pabila x bersama McCats terutamanya bila p suatu tmpt seorg diri. Cthnya mcm today, gwe p Taiping coz gwe mau wat project master gwe di zoo taiping for 2 weeks so gwe terpaksa membawa McCats bersama memandangkn gwe tau gwe akn meroyan bila McCats x bersama gwe. 

  So, Sekiranya mengkema decided utk membawa kucing mengkema bersama ke destinasi yg berkenaan makanya yg penting mengkeme perlu memikirkan faktor tmpt tinggal mengkema disana. Apakah environmentnya sehwai utk kucing? apakah hotel/ home stay tersebut menerima haiwan peliharaan? well ternyata buleh dikatakan 98% hotel/ home stay xmenerima haiwan perliharaan. Makanya mengkeme xbuleh membawa kucing mengkema bersama. Akn ttp sekiranya hotel/home stay terima or mengkema menumpang dirmh member/sedara semestinya mengkeme perlu pula memikirkn apakah penghuni rmh2 tersebut senang akn dgn kehadiran kucing mengkema. Adlah perlu diingatkn agak ssh utk menemui org yg gemar dan menyukai kucing mahupun haiwan peliharaan yg lain. Cth mcm situasi gwe skrg, gwe menyewa sebuah rmh. Makanya gwe dgn riang ria membawa McCats bersama. 

   Bila tiada mslh dgn penempatan bg kucing. Next kita kne pkir faktor penting ketika travel with kucing by car plak. Persediaan awal itu penting, pertamanya ialah carrier...lebey besor lebey baik agar kucing tersebut selesa. Biasakan kucing tersebut dgn carrier itu dan try latih dia travel in carrier by car. Bawalah p kedai runcit dpn rmh ka or p rmh member yg dkt2 ka so ini akan memberi early experience bg dia..so xda lah dia culture shock melampau2 bila travel long distance nnt. 

  Pada hari perjalanan, adalah digalakkan kucing itu x dberi mkn 4-5 jam seblm n gwe rasa lu org paham knp ahahaha. Tp klu gwe slalu wat langkah berjaya2 dgn menyediakan sand litter box skali kot2 perut dia meragam ka semasa travel tuh. Klu dia poo2, berenti sat n kaut poo2 tuh guna shovel n buangkan so xdalah bau sgt. Then place the carrier with ur cat inside on the seat yg mn positionnya membolehkan kucing tuh dpt lihat kita. Klu nk menepati peraturan jln raya, buleh ja buckle up carrier tuh ahahaha 

  Seterusnya, pantau behaviour dan kdaan kucing sepanjang perjalanan. Response kucing adalh berbeza depends pd individual characteristic. Ada yg baru gerak dah ngamuk, jenis ni make sure dia jgn terlepas dr carrier dier, ada plak yg cool, yg gumbira tgk suasana diluar kete, ada yg panic tp duduk diam yg ini pon kene pantau baik2 tau2 ja dah keraih mati ahaha. Ok, biasa antara behaviour kucing yg anxiety time travel ialah 
  • Mengiau tnpa henti
  • Berjalan mundar-mandir in form mau melepaskan diri
  • Duduk diam tp muka nmpk gila gelisah
  • Excessive grooming
  • Panting..dimana mulutnya terbuka dan bernafas mcm anjing....boleh dgr pernafasannya yg kuat
  • Biasanya anxiety behaviour akn berserta dgn degupan jantung yg laju
  • Scratching 
  • In extreme condition is self mutilation...cthnya mencabut bulu senirik 
Dalam situasi dimana kucing mengkeme mula gelisah, adlh penting utk terus berkomunikasi dgn mereka samada melalui suara atau belaian. Digalakkan utk berhenti sekerap mana yg mungkin utk memberi tempoh tenang dan rehat bagi mereka. Jgn sekali-kali meninggalkan kucing didlm kereta terlampau lama kerana mereka buleh mati kepanasan. Sekiranya perlu ditinggalkan juga spt ke tandas, pastikan tingkap kereta direnggangkan sedikit ttp jgn sampai kucing tuh buleh menyelinap kuar.

Bagi jenis kucing yg x agresif. mungkin adalh baik klu dilepaskan roaming didlm keta. Cthnya mcm gwe, bila gwe drive kat jln bandar or yg sesak, gwe lebih prefer McCats ddk dlm carrier so gwe 100% fokus memandu. Bila gwe masuk highway, gwe lepaskn McCats utk bebas bergerak dlm keta coz dgn cara ini McCats menjadi lebey tenang and gwe xda mslh memandu dgn adanya depa bergerak bbs dlm keta. Tp ada bbrp risiko bila kucing free roaming in car while driving

  • They scratch on ur leather seat or door (gwe dah kene)
  • They sleep on handbrake or at ur feet
  • They suddenly jump in front of u and u get distracted 
  • They climb on u again u get distracted
  • They poo n pee on ur seat
  • People that see u n ur cat think u r a weirdo ( i dont give a damn bout this)


Driving with both McCats on my laps...berbahaya so jgn cthi gaya gwe...gwe sdh biasa malahan gwe lg suka depa duk on my laps coz gwe lebeh senang nk pantau keadaan depa.

Anyway, the best ialah kucing mengkeme stay in their carrier so mengkeme buleh fokus driving. Cth mcm gwe hari ni..ketika byr tol, bila buka tingkap gwe kalut bila McCats mau menjulurkan kaplanya keluar tingkap so akibatnya gwe lupa mau minta resit. Bila dh jln about 4 KM baru gwe tringat gwe lupa amik resit so terpaksa gwe patah blik n berlari ke tol utk request resit. Then driver yg lalu tol semua pandang gwe pelik coz tbe2 sorg gadis chumil terpacak tepi booth tol sambil wat muka seposen. Arggghh..gwe pehduli apa janji dpt resit n gwe buleh claim..x gihtu?


..

..

5 comments:

meowwmania said...

ahahahahaa....

btw, nice tips ;)

Cik NeyNa said...

hahahaha..me suka kalau depa dok kat my laps..feeling disayangi gitu...
tapi jonita punya perangai skarang yek dalam kete..tensen!

McCat said...

aahaha Jonita ialah primadona

cikorenn said...

kucing awak comell :)

Khuzrin Kamarudin said...

Kucing garong..!! kucing garong..!!

Post a Comment