McCat Followers

Sunday, August 28, 2011

Cara terbaik utk menghindar ganguan kucing ketika sedang mengadap buku atau komputer



Kenapa kucing suka kaco kita time kita tgh ngadap komputer o baca buku atau newspaper....it's simple! because cats love attention...so if kita sdg wat keja o study kompem akn sgt terganggu bukan.Gwe ada 1 trick berkesan utk mslh nie. Sng je, bila2 kucing mai time ngadap komputer o time membaca agak2 dia dah nk mai cpt2 korg pura2 tido...pastikan muka korang terlankup kebwh jgn kasi depa nmpk muka korg. Klu depa dok ngiau2 n gesel2 kat korg, teruskn pura2 tido, jgn gerak langsung o tunjuk muka. Pastu kompem kucing tuh fed up n buhring so t dia blah. Klu dia mai blik, korg brlakon tdo balik. Xkesah la dia mai balik brp kali, kali 10 kali, so 10 kali la korg purak2 tito. 100%  gerenti pastu dia xkaco korg lg samada dia p tmpt lain utk bermain o dia p tito. So then korg buleh teruih ngadap komputer o buku dgn riang ria. Err...cuma 1 ja mslhnya t...urmm kemungkinan korg akn betui2 tito terutama kpd org yg study mcm gwe -_-" 


..

..

Thursday, August 25, 2011

Christina Aguilera bagi pagi yg blues kpd gwe~~

Gwe baru bgn tito nie...yaaa...sgt lwt bkn..tp bg gwe can bgn lewat sbb smlm gwe x leh tito n hanya leh tito pas subuh td. Barangkali kesan jet-lag krn smlm ptg gwe baru sampai rmh dr Melaka. hahahampes....so gwe yg lewat tito ni pon bergolek-golek tibe2 bersgt blues krn tbe2 tringat akn seorg...ehh sekoq..kucing gwe yg bernama Christina Aguilera. Oh ya, mesti hangpa pelik knp gwe buh nama artis kat nama kucing gwe. Sbbnya ialah dulu time zmn kanak2 riang ria gwe, gwe suka kutip kucing tepi jln n menternak kucing dgn jaya dirmh. Bila kucing dah byk..nama utk kucing mcm si putih, hitam, belang dan lain2 telah habis diguna pakai. So daripada gwe merecycle nama2 kucing tuh kpd si putih I, belang VI mahupun hitam III, gwe mengunakan nama artis sebagai alternatif. Maka kucing2 gwe ada dinamakan mengikut nama2 artis hollywood yg glamor mengikut situasi semasa spt yg nama Britney, Marcy gray, Anggun dan hatta the undertaker (WWE).  So nak dipendekkan citer la, gwe menjadi blues pada pagi ini krn kucing gwe yg bernama Christina Aguilera itu.

Seingat gwe, christina ni lahir ketika gwe di form 2 iaitu pada tahun 2000. ketika lagu Come On Over Baby dan opss I did it again popular. Unfortunately, ketika Christina berumo lebey kurang setgh thn beliau telah dilanggar sebuah kete akn tetapi nyawanya masih panjang cuma tgnnya patah. Mslhnya, selepas dilanggar dia menghilangkan diri slm bbrp hari dimana akhirnya gwe berjaya menemui dia nyorok bawah terowong longkang yg beso kat dpn rmh gwe slps menubuhkan pasukan mencari dan menyelamat yg dianggotai olh gwe n abg gwe. Pada masa tuh tgn patah Christina telah mengeras dan telah membengkok. Zmn dulu2, gwe hidup dlm zmn jahiliyah pasai penjagaan kesihatan kucing neh so xda lah gwe send dia kemana-mana vet. lgpon kwsn rmh gwe ni x mesra klinik haiwan ahahaha. So, tiap kali christina berjalan dia akn menyeret kaki dia yg bengkok tuh lama kelamaan sendi yg bengkok tuh luka dan ssh mau sembuh. Makanya gwe slalu membalut kaki yg bengkok tuh demi mengelakkan kakinya luka parah. 

Cth kaki patah dan luka yg dialami spt Christina

Bunyinya spt sgt kasihan, akn ttp kaki bengkok itu tlh menjadikan Christina sgt licik membuka semua pintu, periuk, tupperware dan mcm2 lg bekas mknn. Lantas kucing2 lain dirmh telah mengangkat beliau sbg Head of   thief department. Sewaktu itu hbgn gwe dgn dia xda la rapat mn pon. Biasa2 ja. Hingga pada suatu hari Christina demam n terlantar x bermaya selama seminggu dan sepanjang itu gwe yg merawatnya. Gwe suapkan dia mkn ikan rebus dan minum susu. Setiap kali gwe suapkan dia mkn, dia akn memandang gwe dgn suatu pandangan yg gwe tidak akn lupakan. Dia memandang gwe seolah-olah dia terharu gwe sanggup menjaga n menyuap dia...chewahh...terharu ahahahaha tp mmg btoi. Dia sptnya faham apa yg gwe lakukan pada dia. Ajaibnya slps kejadian itu, Christina sgt attach pada gwe, kemana gwe p dia akn follow, mendengar arahan gwe, dan stp kali gwe panggil nama dia berlari dia dptkan gwe. Tp klu org panggil nama dia, dia wat bodo jerk. So, gwe rasa Christina ini amat berasa terjasa pada gwe ahahahaha. 

So, apa yg menybbkn gwe rasa blues pada pagi ini apabila terkenang Christina? Sbbnya gwe berasa amat kesal krn gwe tidak menjaga Christina dgn sgt baik. Dulu gwe sgt jahil, gwe x tau apa tuh neuter, vaksin, deworm dan segala hal kebaikan utk kesihatan kucing. Yg gwe tau, bagi mkn, main sama depa, lap pee poo dan all the basic things la. Gwe juga amat kesal krn slps gwe masuk matrikulasi, gwe sdh x slalu bersama dia dan gwe rasa dia sedey sbb gwe tlh melupakan dia, x bermain selalu sm dia dan dia menjalani hari2 tua tnpa gwe sbb gwe berjauhan di matrik Tangkak. Sehinggalah suatu hari, mak gwe menelepon gwe dan mengatakan Christina telah mati di bilik gwe. Gwe berasa sgt superb sedey sbb gwe x dpt bersama dia ketika dia sakit tua dan ketika akhir hayat dia. Gwe rasa dia tentu menantikan kehadiran gwe disaat tuh krn menurut mak gwe Christina x mau tido di mana-mana tmpt selain di bilik gwe. So gwe membawa kekesalan itu sehingga hari ini. Alangkah baiknya klu masa blh berulang krn gwe janji akn sentiasa menjaga dia dan kucing lain dgn lebih baik.

 So, gwe bercerita ini kpd hangpa semua yg penyayang kucing sbb gwe yakin hanya org jenis mcm hangpa yg paham apa gwe rasa. Klu gwe citer pada member2 gwe yg kebykknnya bkn cat lover kompem depa kata gwe gila. Dan hangpa semua tentu ada cerita2 blues snirik antara hangpa dgn kucing hangpa yg lepas2. Okies, gwe nk smbg layan blues balik...thanks for reading my blues story..chowww...


,
.
.


Tuesday, August 23, 2011

Hari Raya Cat Boarding Service closed

Cat Boarding Service for hari rahya sdh full dgn ini gwe x menerima sebarang kemasukan lg klu x nnt rmh gwe jd pesta kucing 

Sunday, August 21, 2011

Baring2 aktiviti

Gwe baring2
McCat Jr. pon baring2
~

~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~


busyukk~

ciss McCat Jr kentot!!


Friday, August 19, 2011

McCat Jr suka bau mint tp McCat Twin suka mkn roti

Gwe ada 2 ekoq kucing yg xda la chumil mn..biasa ja...tp yg buat diorg chumil ialah each of them ada special characteristics. McCat Jr. sgt tajam hidungnya. Pantang bau mknn laju ja dia dpt detect even gwe semunyikn dlm almari...yaaaaa almari...ala..gwe tau owner kucing mn2 pon mesti kdg2 terpaksa semunyikn something dr kucingnya di tempat pelik2 sbb depa dapat detect laju ja...

McCat Jr ada good of sense of smell. Dia amat peka pada hmpir semua bauan even dr sumber bkn mknn. Dia responses pada spices, perfume, my socks (ahaha), my sweat clothes, my shoes, sayuran (!!), tp dia x thn bau bawang...berciciran dia lari klu terbau. Paling menariknya dia sgt teruja pada bauan mint...cthnya gwe ada habit mkn mint chewing gum so dia akn mai kat gwe n smell my mouth n kiss it...then klu i bg chewing gum tuh dia akn syok smelling. analgesic balm yg mint tuh lg dia suka. Dia sampe tergolek2 bau n rubbing cheek dia pada tmpt yg gwe sapu balm tuh. Kesyokkan haiwan pada bauan dinamakan euphoria. 

Lada kering pon dia layan bau

Tp sebaliknya berlaku pada McCat Twin, dia ni xda response langsung pada mn2 bauan selain drpd mknn. Tp yg pasti dia suka mknn berasaskan roti, peanut, mushroom soup,cereal and dairy product. Klu gwe mkn mesti dok menempel nk ckit. Klu McCat Jr plak dia langsung x berminat. Some more McCat Twin ialah predator yg excellent. Klu kasi dia kuar kompem p tngkap burung bagai. Mungkin krn dia ni dibesarkan olh ibunya yg merupakan stray cat so dia diajar utk mencari mknn snirik. Klu McCat Jr. gwe yg raised dia so dia pandai cari mknn dlm bekas mknn n periuk ahaha

McCat Twin and his trophy..anyway gwe telah menyelamatkan birdy ni dr d mkn okies

Bagi gwe adalh penting utk setiap cat owner mengenali characteristics setiap kucingnya coz ini sgt membantu dlm maintaining their self care and welfare. And uols akn tahu condition apa yg terbaik dlm menjaga mereka. So take care ur cat sebaik-baiknya jgn asal semborono ja okiess

..

..

Thursday, August 18, 2011

Hari Raya Cat Boarding Service last call!!!

Heippp heipppp cat boarding service gwe tinggal lagi 2 ja kekosongan!!! murah murah murah
ada diskaun utk yg tempoh lebey seminggu or ada lebey dari 2 ekoq kucing!!!
cepat2 wang dari anda itu akn dijadikan wang sara McCat Jr. and McCat Twin muahaha pengakuan ikhlas

utk maklumat lanjut sila hubungi gwe di
013-6020938
meowpinkly@yahoo.com

jgn hubungi gwe utk promosi kueh rahya, baju rahya hatta skim MLM versi rahya sbb gwe x beraya ok nnt gwe hempuk hang baru tau

Gwe gak nk ucapkn selamat menyambut hari raya dgn x ikhlasnya kpd hangpa semua, maap klu ada yg terguris hati ketika membaca blog gwe sbb hati hangpa semua lembut sgt bkn slh gwe~~

Buh pic ni, sj ja nak interframe..blog gwe la pon kan pe slhnya, chumilkan wallaby2 ituu~~



adiossssss


..

..

Tuesday, August 9, 2011

Travel long distance with your cat by car

     Sumtime kita terpaksa outstation or balik kampung or kemana saja tujuannya utk jangka masa panjang dan perjalanan tersebut mengambil masa yg lama dan jauh. Tentunya mengkeme adalah bingung bagaimana dgn kucing mengkeme. Nak bawa skali ke x...klu x bawa mcm ner? sapo nk tlg jg...maybe terbaik ialah menghantar kucing mengkeme kat boarding service gwe (sila klik sini laju2) hulalala. Or mengkeme jenis x leh berenggang sama kucing mengkeme mcm gwe dgn McCats gwe. Gwe jenis yg akn sgt depress kesepian pabila x bersama McCats terutamanya bila p suatu tmpt seorg diri. Cthnya mcm today, gwe p Taiping coz gwe mau wat project master gwe di zoo taiping for 2 weeks so gwe terpaksa membawa McCats bersama memandangkn gwe tau gwe akn meroyan bila McCats x bersama gwe. 

  So, Sekiranya mengkema decided utk membawa kucing mengkema bersama ke destinasi yg berkenaan makanya yg penting mengkeme perlu memikirkan faktor tmpt tinggal mengkema disana. Apakah environmentnya sehwai utk kucing? apakah hotel/ home stay tersebut menerima haiwan peliharaan? well ternyata buleh dikatakan 98% hotel/ home stay xmenerima haiwan perliharaan. Makanya mengkeme xbuleh membawa kucing mengkema bersama. Akn ttp sekiranya hotel/home stay terima or mengkema menumpang dirmh member/sedara semestinya mengkeme perlu pula memikirkn apakah penghuni rmh2 tersebut senang akn dgn kehadiran kucing mengkema. Adlah perlu diingatkn agak ssh utk menemui org yg gemar dan menyukai kucing mahupun haiwan peliharaan yg lain. Cth mcm situasi gwe skrg, gwe menyewa sebuah rmh. Makanya gwe dgn riang ria membawa McCats bersama. 

   Bila tiada mslh dgn penempatan bg kucing. Next kita kne pkir faktor penting ketika travel with kucing by car plak. Persediaan awal itu penting, pertamanya ialah carrier...lebey besor lebey baik agar kucing tersebut selesa. Biasakan kucing tersebut dgn carrier itu dan try latih dia travel in carrier by car. Bawalah p kedai runcit dpn rmh ka or p rmh member yg dkt2 ka so ini akan memberi early experience bg dia..so xda lah dia culture shock melampau2 bila travel long distance nnt. 

  Pada hari perjalanan, adalah digalakkan kucing itu x dberi mkn 4-5 jam seblm n gwe rasa lu org paham knp ahahaha. Tp klu gwe slalu wat langkah berjaya2 dgn menyediakan sand litter box skali kot2 perut dia meragam ka semasa travel tuh. Klu dia poo2, berenti sat n kaut poo2 tuh guna shovel n buangkan so xdalah bau sgt. Then place the carrier with ur cat inside on the seat yg mn positionnya membolehkan kucing tuh dpt lihat kita. Klu nk menepati peraturan jln raya, buleh ja buckle up carrier tuh ahahaha 

  Seterusnya, pantau behaviour dan kdaan kucing sepanjang perjalanan. Response kucing adalh berbeza depends pd individual characteristic. Ada yg baru gerak dah ngamuk, jenis ni make sure dia jgn terlepas dr carrier dier, ada plak yg cool, yg gumbira tgk suasana diluar kete, ada yg panic tp duduk diam yg ini pon kene pantau baik2 tau2 ja dah keraih mati ahaha. Ok, biasa antara behaviour kucing yg anxiety time travel ialah 
  • Mengiau tnpa henti
  • Berjalan mundar-mandir in form mau melepaskan diri
  • Duduk diam tp muka nmpk gila gelisah
  • Excessive grooming
  • Panting..dimana mulutnya terbuka dan bernafas mcm anjing....boleh dgr pernafasannya yg kuat
  • Biasanya anxiety behaviour akn berserta dgn degupan jantung yg laju
  • Scratching 
  • In extreme condition is self mutilation...cthnya mencabut bulu senirik 
Dalam situasi dimana kucing mengkeme mula gelisah, adlh penting utk terus berkomunikasi dgn mereka samada melalui suara atau belaian. Digalakkan utk berhenti sekerap mana yg mungkin utk memberi tempoh tenang dan rehat bagi mereka. Jgn sekali-kali meninggalkan kucing didlm kereta terlampau lama kerana mereka buleh mati kepanasan. Sekiranya perlu ditinggalkan juga spt ke tandas, pastikan tingkap kereta direnggangkan sedikit ttp jgn sampai kucing tuh buleh menyelinap kuar.

Bagi jenis kucing yg x agresif. mungkin adalh baik klu dilepaskan roaming didlm keta. Cthnya mcm gwe, bila gwe drive kat jln bandar or yg sesak, gwe lebih prefer McCats ddk dlm carrier so gwe 100% fokus memandu. Bila gwe masuk highway, gwe lepaskn McCats utk bebas bergerak dlm keta coz dgn cara ini McCats menjadi lebey tenang and gwe xda mslh memandu dgn adanya depa bergerak bbs dlm keta. Tp ada bbrp risiko bila kucing free roaming in car while driving

  • They scratch on ur leather seat or door (gwe dah kene)
  • They sleep on handbrake or at ur feet
  • They suddenly jump in front of u and u get distracted 
  • They climb on u again u get distracted
  • They poo n pee on ur seat
  • People that see u n ur cat think u r a weirdo ( i dont give a damn bout this)


Driving with both McCats on my laps...berbahaya so jgn cthi gaya gwe...gwe sdh biasa malahan gwe lg suka depa duk on my laps coz gwe lebeh senang nk pantau keadaan depa.

Anyway, the best ialah kucing mengkeme stay in their carrier so mengkeme buleh fokus driving. Cth mcm gwe hari ni..ketika byr tol, bila buka tingkap gwe kalut bila McCats mau menjulurkan kaplanya keluar tingkap so akibatnya gwe lupa mau minta resit. Bila dh jln about 4 KM baru gwe tringat gwe lupa amik resit so terpaksa gwe patah blik n berlari ke tol utk request resit. Then driver yg lalu tol semua pandang gwe pelik coz tbe2 sorg gadis chumil terpacak tepi booth tol sambil wat muka seposen. Arggghh..gwe pehduli apa janji dpt resit n gwe buleh claim..x gihtu?


..

..

Sunday, August 7, 2011

Kesian McCat Jr kerna beliau sekoq kucing

Dua mende yg sukar utk dipisahkan dr gwe iaitu kucing and coklat. Sbb gwe amat suka dua mende ni so gwe x brp kesah akan jenisnya krn kompem gwe suka. Kucing chumil, hodoh, gemuk, kuruih, kurap, dll semua gwe layan. Sama gak dgn coklat, gwe ni bkn pengemar mknn manis sbb depa bikin kapla gwe sakit, tp manis coklat gwe blh layan beb...so klu gwe mkn semua mknn unsur coklat...aiskim coklat, susu coklat, kacang coklat bla..bla..bla..tp malangnya kucing dan coklat tidak saling mencintai satu sama lain. Kucing xleh mkn coklat sbb chemical coklat iaitu caffeine and threobromine yg tidak blh disynthesiskan olh kucing dgn ini memberi kesan negative keatas sistem nervous dan jantungnya yg detrimental.  


So kecian McCat Jr kerna beliau sekoq kucing so beliau x leh mkn chocolate yg enak

Well, actually tujuan utama entry ini ialah gwe mau citer ialah ahaha kek batik!!!! gwe suka gila kek batik sbb dia coklat+milo...owh ya gwe ialah hantu ratah milo...p mana2 restoran kompem gwe order milo panas. So last night my fren invited me to her house sbb housemate dia buat kek batik. Gwe pon p rmh dier laju2 semata-mata nk mkn kek batik dgn x malunya. Habiskan satu tupperware ok. After mkn tuh baru gwe tau yg housematenya 1st wat kek batik ni and dier amik recipe kat blog ni.. so sapa2 yg suka mkn kek batik leh r wat recipe ni sbb mudah n amat sedappppppppppppppppppppppp!!!!!!

Disebabkan sedap yg amat gwe sengaja promote blog ni sbg tnda penghargaan  krn menybbkn i mkn kek batik yg diidam-idamkan




..

..


Saturday, August 6, 2011

Gwe mau cari Doremon kat sini!

Ada satu pulau yg x glamer kat jepun..tp sbb nk glamer org2 tua disana menternak kucing so pulau itu pon glamer dgn dikenali sbg pulau kucing..bijak sungguih org2 tua itu muahahaha gwe dpt tau pasai pulau kucing ni dari blog kami sayang kucing. Sgt teruja ok bila nengok...so gwe rasa tmpt ni paling sehwai utk peminat kucing yg mau beristirehat cuti22 coz sini ada byk kucing, view dia pon chantik and jauh dr sesak2 bandar...

Check it out pasai pulau ni kat blog kami sayang kucing---> Klik ni laju2 nnt dpt p page ini laju2!

Akan tetapi gwe rasa sbnrnya ini ialah tmpt doremon..kan ada citer dia ada p tmpt planet kucing..sbnrnya ini lah planet kucing tuh..tp sengaja reka2 citer kununnya org2 tua kat sana yg ternak kucing byk2 coz nnt kantoilah doremon ada kat situ n nnt rahmai org cari dia






Doremon!!!!!!!! tggu gwe datanggggggggg mau pinjam poket hang



..


..


Monday, August 1, 2011

Selamat menyambut ramadan


Selamat menyambut Ramadan...
Klu x poser jgn mkn depan org rahmai
Klu yg pompuan x buleh poser..order ja McDelivery xpon Drive Thru 
Klu lelaki, poser pon xboleh...kompem haper pon x boleh


Chow~~