McCat Followers

Friday, July 29, 2011

Malaysia VS Singapore...maapkan gwe McCats

Dua hari lepas sorg member baek gwe beria mengajak gwe p tgk bola pada kamis smlm yg bersamaan dgn 28 july 2011. Member gwe pon menghntaq sms bilangin 'marilah membeli tiket game kamis ni..marilah..marilah' dan adanya ketika itu gwe sdg memegang cutter board di Giant sambil menyandang recycle shopping beg yg penuh dgn brgn mknn dapur. Ya, gwe mmg jenis shopping pakai beg itu, demi keamanan bumi nan hijau. Takat guna hari sabtu (selangor ja kot) xda maknanya.
cth recycle shopping bag..gwe lebey suka dr plastic bag coz beli brg bnyk2 sgt berat so lebey selesa pki beg n sandang d bahu. xdalah menjinjing beg plastik yg berat pastu jln huyung-hayang dan langkah yg x tepat n jitu.

kembali kpd topic asal...gwe yg superb bz time tuh malas mau menaip sms berbyk kali maka gwe iyerkan je keinginan member gwe itu. Maka tiket berharga RM30 utk game tersebut pon dibeli olh bf member kepada member gwe itu ahahahaha.

Makanya pada hari yg xbrplah nk bersejarah tuh...seawal 3pm gwe n member gwe siap2 berjersey kuning harimau bertolak ke stadium bukit jalil demi mengelakkan kesesakkan lalu lintas ahahaha. Sepanjang perjalanan kami rata2 mamat2 menjerit MALAYSIA pada kami yg hot berjersey Malaysia...kahkahkahkah mung jange jeles ahahaha.....
muahaha terbaek x kami

miahahaa time tuh mmg otomatik semangat berkobar2 lagi bila dah kat LRT rahmai org dah berjersey Malaysia maka kdaan sgt happening. Bila sampe stadium lg superb happening. But gwe ni jenis x gemor tmpt bising2 n havoc so gwe n member gwe dok lepak disudut2 agak jauh dr org terlebey gula smbil menanti game jam 8.45pm. Lama lg tuhhhh~~~ 

Stadium bukit jalil mmg sgt havoc dah dikatakan mencecah 85000 org. Mmg sgt sesak...nk masuk stadium bersesak..nk solat pon sesak2..ddk kat seat pon sesak2. time bis game pon lglah sesakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk mak x ley bernafas kot. jarak antara org depan belakang kiri kanan ialah hmpir ke 0 cm. punyer la sesak n last2 gwe n member gwe terpisah pastu kami sesat x jmp stesen LRT..kat stesen LRT pon sesak naik LRT pon lg sesak...tp sbb gwe n member gwe adlh minah ganas kami bergelimpangan lari masuk dlm LRT bila pintu bukak so kami dpt seat muahaha padahal jarak 2 stesen ja ahaha.

Balik2 ghumah....baru gwe tringat McCat Jr. and McCat Twin x mkn dr ptg membawa ke tgh mlm....aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa cian depaaaaaaaaaa.........mak x ingat depa langsung noksssssss........I'm sorry McCats muahahaahhaha pasni mak janji x p tgk bola kecuali ada special occasion jerkkkk lain2 mak p tgk kat kedai mamak jew..mak bersalah...mak bersalah......

Pengajarannya: Jgn lupakan kucing krn bola miahahahaha

ada nmpk...ada nmpk McCat Jr.?

Wednesday, July 27, 2011

Kucing dlm hukum islam dari sang tukang karut

Gwe slalu dgr org tnya pasai hukum bersangkut-paut dgn kucing yg kdg2 bikin gwe garu kapla pkiq ini mcm pon ada ka? ahaha yg klakornya dah berbuih org2 explain ttp rahmai yg keliru dan yg xbeshnya depa slalu amik pendapat dr sang tukang karut padahal JAKIM tuh ada laman web per. Buta IT sungguih hangpa~ kat bwh ni gwe senarai pendekkan soklan2 aneh yg umumnya ditanya. Sbnrnya byk lg soklan aneh yg gwe slalu jmp tp x kuasa nk buh byk2 coz korg bkn rajin membaca yer tak ahahaha




1. Hukumnya haram membela kucing didalam rumah
- al-kisahnya ada sorg member gwe cer citer dia dgr ceramah dr sorg ustaz yg mengatakan bhw haram membela kucing didalam rumah krn itu menidakkan kebebasan kucing tersebut yg bersifat azalinya merupakan makhluk yg bebas berkeliaran. gwe x tau samada member gwe ni salah dengar atau ustaz tuh sbnrnya ayah pin muahahahaha. Tp gwe rasa itu ustaz sdh konpius sama riwayat Bukhari


"Ada seorang wanita yang disiksa neraka kerana seekor kucing, wanita itu mengurung seekor kucing hingga mati, akibat...nya wanita itupun masuk ke neraka. Tatkala wanita itu mengurung kucing, ia tidak memberinya makan, tidak juga memberinya minum, tidak juga ia membiarkannya pergi mencari makanan sendiri"
Klu hang p bela kucing tuh dlm rmh x bg mkn minum haram la dol...


2. Haram hukumnya mengkembirikan kucing.
- bukan kambing bebiri dol...maksudnya memandulkan or omputeh bilang neuter/ castrate. Slalu jer majority yg gwe rasa xda pon bela kucing tp bila bahaskan benda alah ni berapi-api..Bila org mengutarakan hal memandulkan kucing ialah kejam dan tidak patut biasanya gwe menjawab dgn mukadimah "bro, lu ada bela kucing?' klu jwpnnya ialah negative gwe teruih buat bodo sama itu org hahaha....tp klu org tuh ader gwe bilang sama dia...hader ko rasa mampu nk bela semua kucing lahir diluar nikah...hader ko rasa nafsu kucing tuh mcm manusia. klu lu mau tau manusia, bbrp species primate, pigs and dolphins jew yg ado sex for pleasure (maksudnya melakukan hbgn sex for fun slain niat murni menperbnykkn zuriat kahkahkah). Gwe masih ingat lg ada skali tuh gwe bengkek sama sorg mamat samdol yg argue pasai ni..hader ka dia ckp ulama2 JAKIM yg menfatwakan adlh harus memandulkan kucing adalh org2 yg jahil...tersgt respek gwe sama itu brader kahkahkahkah mungkin dia adlh sisa saki baki pengikut ayah pin. so pada org2 yg membidas fatwa ni...gwe rasa mungkin lu org tau mcm mn mau mgajar kucing2 memakai kondom dan mengambil contraceptive pills...oh by da way, human contraceptive pills works on gorilla..cuba try test dier work x kat kucing muahahaha.


Imam Hanafi :- Mengharuskan mengembiri kucing demi menjaga kesejahteraan sesama jiran dan utk kebaikan kucing tersebut dengan syarat pembedahan tersebut tidak membahayakan kucing berkenaan.


Fatwa JAKIM (2002):- Bahawa mengembiri binatang kesayangan seperti kucing atau anjing hukumnya adalah diharuskan dengan sebab-sebab tertentu iaitu bagi menjaga muslahat ummah.


pendek kata gwe jelak nk sbut mende ni byk kali coz ramai xmo dengar n bidas x tentu hala...maybe gwe patut cdgkn Dato' siti nurhaliza yg kluarkan statement ni kompem ramai say yes hulalala...
erk..lupa plak, hado org ckp klu nk mandulkan kucing betina kene kasi dia beranak dulu skali klu x haram mandulkan...kompem ko pengikut ayah pin! hahaha


3. Bersolat dgn pakaian yg terkena bulu kucing tidak sah.
- Lu bikin gwe nangis laju2 bila dgr statement neh, mesti ko x baca sejarah Nabi Muhammad SAW dan kucing kan...ko p google la...


4. Zakat dan kucing
-Wajib membayar zakat bagi tiap kucing yang dinamakan menggunakan nama manusia or wajib membayar zakat bg kucing yg dimandulkan...?????..ko mesti tido masa kelas agama islam kan ahahaha zakat haiwan peliharaan xda la bro...zakat haiwan ternakan ado lah...pastu lg nk mengarut. Klu iyer mmg kene byr zakat maka gwe kne byq utk kucing gwe yg nama Malique, fuad, christina, britney bla..bla...


5. Hukum jual beli kucing.
-Bisnes yg slalu org buat terutama melibatkan kucing2 gebu n berbulu panjang. Ado yg kata haram ada yg kata x.so ckp bnyk pon x guna gwe bg ja link ni ahahaha (klu x tau rajin2 cari rujukan jgn dok dgr org sembang)


6. Haram memakan daging kucing.
- uhuhuh ni mmg btoi. klu ko nk mkn gak haiwan peliharaan ko..ko bela la kambing, ayam, itik...cukup masa sembelih wat BBQ..nyum..nyum...




Nota McCat Jr.: McCat Jr. sgt teruja bila tgk gwe masak and melihat sayuran..al-maklumlah ni 1st time gwe memasak dirmh sewa gwe. Gwe terlampau miskin utk membeli stove seblm ni so slalu tapau ja..klu mls gwe mkn ja corn flakes ahaha
Apa mende kah yg kaler hijau ini ahahaah



Monday, July 18, 2011

Tidbits of information - miscellaneous trivia of cat (ikut sedap gwe nk buh aper)

1. Yes, cat has euphoria effect towards catnip but not all because the sense of response based on genetic.


2. Cats are much fussier eater than dogs.


3. Cats attracted to food by its smell that is the smell of fat contain in the food which rat (cat's natural food) contained 40% of fat.


4. Once the smell of the food acceptable, the cat will taste its palatable. His sensitive palates prefers foods that have high levels of the nitrogen and sulphur.


5. The cat's urine glows under UV light.


6. The only big cat that can meow like cat is cheetah.


7.  Unpleasant taste will make cat salivate profusely in attempt to dispel the taste as quickly as possible and medicine may provoke this response.


8.  Cats make nearly 100 different types of vocalizations, compared to just 20 for dogs. 


9. Black bears are afraid of cats with unknown reason.


10. Chocolate is poison for both cats and parrots.


11. If your are a cat lover than you're known as ailurophile.


12. Domestic cat can run at speed 30 MPH/48.4 KM/H..well the fastest cat and the fastest animal is cheetah with speed up to 68MPH/110 KM/H.




..



Tuesday, July 12, 2011

How to kill your cat and make it look like an accident (kapla hotak ko!!)

1. Petmethrin


Petmethrin is a insectide (bunuih serangga) not a insect repellent but can be used as conjunction with other insect repellent. Biasa product ni diapply pada barang2 mcm kelambu ka..baju ka...xleh directly apply on our skin. Petmethrin gak merupakan product flea treatment for dogs ONLY. DOG ONLY okiess...klu hang p tgk kat botol petmethrin for dogs hang akn nmpk yg kat situ tulih never apply on cats. Coz petmethrin ni highly toxic for cats. So, never let ur cat near to ur dog yg baru ditreat dgn petmethrin. The cat may accidentally ingested the chemical substance when grooming then mampuih hang gak nangih2. If klu terkena gak cpt2 p wash off using liquid hand dishwashing or if symptom appear dah cpt2 p vet lor...




2. Other topical insecticides 
Product2 neh blh jd mengandungi organophosphate atau carbamates, pyrothroid, imidactoprid, fipronil and selamectin. Which, when they administered appropriately only cause low risk of serious problemo. But kdg2 leh menyebabkan dermal irritation. setel dgn wash the product off with a mild detergent but if the irritation is localized buleh diredakan dgn menyapu content dr capsul vitamin E or costicosteroid cream. Klu the kucing lick the tropical applied product, the taste reaction mcm hypersalivation can be treat by giving the cat milk or liquid from tuna fish.


3.Venlafaxine
Venlafaxine nie obat yg korg akn mkn bila korg dah msk mid age dah mengalami pergolakkan hidup pastu hampir mengong nguahahah obat antidepress ni akn menjadi teman hidup hangpa. Ahli keluarga gwe ada sorg mkn mende neh. pastu terus menerus mkn klu x mkn leh jd serial killer kot aaaa..... tp gwe dengar kucing ada kecenderungan utk mkn ubat ni klu dier terjumpa or org sengal mmg nk bagi dia mkn. One capsule iaitu bersamaan 37.5mg of venlafaxine buleh bikin kucing vomitting, mydriasis, agitation dan blah..blah..blah..symptom2 ni appear after 1-8 hours after ingestion and kucing tuh leh dirawat dgn activated charcoal tp the best hangpa p hntr vet cpt2..haper hang ingat hang Dr. Vet uahahaha

4. Glow jewelry and sticks 
Hokey...dulu kecik2 gwe suker gila mende nih...ingat lg gwe p pesta konvo kat UTM. Pastu gwe beli satu glow stick kaler hijou yg leh jadikan bracelet. So, sesampenya gwe kat umah dgn gumbiranya gwe jadikan necklace kucing gwe yg kacak bermata romantik iaitu Malique (namo glamer kan..kan..) pastu dier x suker n try to remove the stick la so accidentally gihgit n teraso glow liquid tuh. Natijahnya malique mengalami hypersalivation. Gwe kaget nokkk kaget...nasib x mampuih...klu x jadi 'I killed my cat' nguahahha. Bahan kimia mende alah ni menybbkn unpleasant taste pada kucing. so avoid it from being ingest by depa la...if tertelan gak kucing akn hypersalivation, vomiting or agitation. treat depa dgn memberi susu or liquid from tuna fish. Coz rasanya sgt33333 x besh bg kucing.

5. Lilies
Gwe tau bunga lily sgt chantek kan...so korg pon menghias kat garden korg...xpon kat dlm ghumah. (gwe xminat bunga okies..i am not minah bunga ngehhh). Tp kucing termakan bunga lily, depa akn mengalami renal failure even smallest exposures ja sdh bikin kucing itu sick iaitu vomiting, agitation, depression, polyuria, polydipsia blah..blah..blah...hence the cat requires aggressive treatment with activated charcoal and emesis. Sekali lg gwe ingatkan, hangpa bukan vet..so jgn gatai2 nk treat snirik..snirik cuai snirik mau ingat p hantar cpt2 ke vet. Moral of the story..x besh pon bunga2 ni..bkn leh mkn pon wat ulam ke haper.

6. Potpourri
Mende alah yg org guna kasi wangi2 rmh or time mau wangi2 majlis kawin. Tp gwe x pernah suka bau dier. Bau pelik bikin gwe pehninggg..yg penting mende ni berbahaya gilos pada kucing leh mybbkn ulceration, corneal ulceration, dermal, oral, gastrointestinal irritation,and CNS depression blah5x pendek kata jauhkan lah mende alah ni dr kucing.



7. Nonsteroidal anti-inflammatory drugs (nsaids)
obat jenis neh digunakan utk merawat sakit kapla, acute gout, arthritis, dehmam, obat thn sakit and migrain. klu kucing termakan leh mybbkn gastrointestinal upset, including vomiting, diarrhea, ulceration, hemorrhage, and ulcer perforation.


8. Paracetamol or acetaminophen
Sng kata panadol la. Dehdulu, time gwe kocik2 sekolah rendah ada sekoq kucing gwe dehmam selsema. Then gwe bg dia obat panadol pastu xsampe 2-3 jam dier mati bulu tercacak. OMG...I killed my cat!!
Sebabnya kucing xdo glucuronyl transferase enzymes to safely break paracetamol down so dier mati coz keracunan paracetamol ituuu~~~ moral of the story klu xda sijil vet jgn ngade2 nk prescribe obat utk kucing korg. 


 9. Anticoagulant rodenticides
Racun tikus..bkn utk meracuni kucing anda. ado pahem? so nk meracun tikus tuh berpada2 la. errr...tp klu dah ado kucing perlu kan nk meracun kucing. pe guner kucing hangpa. biological control la beb. ajor kucing korg p tngkap tikuih...pepenat dah jaga suh depa bls budi yer x. xmcm McCat..suh amikkan towel time gwe mandi pon x blh...hapa pon x blh chisss...


10. Amphetamines
Drug yg bikin kita high..uhlalalala...cer tanya penagih dadah mesti depa tau mende alah nie. Tp ada gak digunakan utk depress appetite (kasi kuruih), attention deficit disorder and nacrolepsy. Antara dadah yg popular mengandungi amphetamines ialah Ecstasy, Speed and Base, Ice and Methamphetamine. Jgn ajor kucing hangpa jd penagih dadah okiess


11. Car
Ko naik kete ko pastu ko gilis kucing ko. sekian, wasalam.



Nota McCat: Tahniah kpd member gwe Nurain Sazila yg telah selamat melangsungkan perkahwinan beliau pada 9 Julai 2011. Daripada p himpuanan BERSIH baik gwe jd bridesmaid and p majlis kawin hokey!


wuhh wedding yg bergaya~~gwe yg kat hujung kanan as bridesmaid huahaha

 The lovely bride!!

Wish u all the best Ain!!




Tuesday, July 5, 2011

Misteri sejadah bergerak (Kes Detective Conan berjaya diselesaikan!!)

Disebuah rumah yg dihuni oleh seorg gadis yg baik hati lagi chumil berlakunya satu kes misteri dimana setiap kali beliau bangun pagi atau sepulangnya dari tempat belajar beliau yg chumil itu akn mendapati sejadahnya sering kali berubah tempat!! Perkara ini amat menakutkan dan mengusarkan diri gadis chumil itu.
Inilah tempat asal dimana sejadah terbabit terletak

Walaupun begitu, gadis chumil ini senantiasa mengembalikan sejadah tersebut pada kedudukan asal bg membolehkan beliau mengosok baju setiap pagi. Yaa....mmg bnr...sejadah itu sbnrnya digunakan utk mengosok baju krn gadis chumil itu seorg pelajar miskin papa kedana sampaikan nk beli iron board pon dier kedekut taik hidung masin. 
Selepas kes misteri ini berlarutan selama bbrp hari maka gadis chumil ini pon mengambil keputusan utk bertukar menjadi Detective Conan dan melakukan penyiasatan (gadis tuh terpaksa pergi ke Thai utk melakukan Transgender surgery terlebih dahulu sblm menjd Detective Conan). Maka gadis chumil ini pon menjadi jejaka chumil bernama Detective Conan.

Penjejakkan kesan alibi dilakukan dan akhirnya kes berjaya diselesaikan!!!!!!!!!!!

MISTERI SEJADAH BERGERAK TERUNGKAI!!!
KES TERBESAR YG BERJAYA DISELESAIKAN MENGALAHKAN KES UNCLE SEEKERS YG NTAH HAPER2 ITU
MALAH BOLEH MENYEBABKAN dR ROZMEY JELES DGN KECHUMILAN DETECTIVE INI!!!

INI DIA!!! PUNCA MISTERI SEJADAH BERGERAK!!! SIPELAKU MERUPAKAN MAKHLUK BERWARNA HITAM YG MENJADIKAN SEJADAH SEBGI TEMPAT BERMAIN DAN TIDO MALAH TURUT MENGHIMPUNKAN PERALATAN LAIN BERSAMA-SAMA SEJADAH TERBABIT UTK MEMBENTUK SUATU BASE ALIEN!!!

Jarak pengerakan sejadah yg dilakukan makhluk hitam terbabit sgt jauh bukan? ini menunjukkan makhluk hitam ini merupakn alien dr angkasa lepas yg tidak terjangkau pemikiran manusia!!!

Selepas sejadah terbabit dikembalikan ke tempat asal nmpknya makhluk hitam terbabit tidak berpuas hati maka telah mengajak lagi satu makhluk hitam utk turut sama menguasai sejadah terbabit.

Kini, misteri telah terungkai....next kes ialah bagaimana nk menyelesaikan masalah bulu2 melekat dibaju ketika diseterika!!!!!!!!!!! jeng..jeng...jeng.........





...