McCat Followers

Thursday, April 21, 2011

Cara mengajar kitten agar less agressive ketika bermain bersama.

1st time gwe bawa blik McCat Jr. He was fragile n weak. Sgt kecil lg. I think about 1 n half month umurnya.

 ahaha ni time masa kat restoran village view jln reko tmpt mula2 jmpa McCat Jr. sementara layan AJL 25, gwe dok bagi dia mknn gwe ckit2...xnmpk kan sgt sbb cahaya suram pastu iyer hitam...pastu meja mkn gwe menunjukkan gwe seorg pelahap ahahahaha

 Ni sehari slps diadopt...mula2 kurung kat cage semalaman, latih dia guna sand litter..pastu dah ok baru kasi kuar..kuar2 terus cakar2 mat pilates gwe...siot jew

 Pic 1st week bersama, dier suka teman gwe layan dvd movie

 Ahaha chumil ja dier memain toys abg McCat, McCat dah beso so x main toys g

McCat Jr. 1st bath...muka n badan dia penuh kurap n kutu g...so kasi mandi then spray frontline 2-3 hari sekali teruih baik.

Pas seminggu, McCat Jr. sdh cergas n active....so...ni lah terjadi bila main2 dgn dier
Main2 dgn McCat Jr. sat g p kedai mamak nk dinner baru prasan tgn dah calar balar...demmet ahaha

Biasa kitten bring up in solitude mcm McCat Jr. tidak mempunyai awareness mengenai sejauh mana kesakitan yg akan terhasil dr cakarannya ketika bermain. So, ketika bermain ikut suka hati dier jew nak cakar kuat mana. Lebih2 lagi kita turut bergurau dgn cara kasar...p cubit2 dier la...p tampar2 dier la...so scr x langsung encourage rough play pada kitten tersebut. Behaviour ini akn terbawa-bawa sehingga dier dewasa dimana ketika itu mereka akan menjadi lebih agresif , kompem owner dier leh cedera parah ahaha
So untuk melatih McCat Jr. agar mengawal kekuatan mencakar n mengigit ketika bermain. Gwe menjemput bbrp player jmputan utk melatih McCat Jr.
Player jemputan 1- kitten jiran, gwe rembat sat ahahaha
Player jemputan 2 - stray kitten..skrg stray kitten ni slalu lepak rmh gwe...gwe namakan dier McCat Twin

Player tetap lain x bkn McCat....ahaha..mula2 McCat x sudi nak layan McCat Jr. main2...lama2 McCat Jr. asyik xmalu ja nk ajk main last2 dier layankan jew...sporting la abg McCat nie ahahah

Tujuannya kasi McCat Jr. bermain dgn cat lain ialah supaya dier dpt control response dier pada pain and utk belajar sekiranya dia mengigit dgn kuat partnernya, partnernya akan mengigit kembali dgn kuat juga so dier aknpikiq ~owhh...sakit ruhpernya klu kene gigit mcm nie.~

Skrg gwe dah x calar balar dah bila main sama McCat Jr. malah terasa dipinggiran plak bila McCat Jr. main2 dgn player jemputan...owh sapalah diri ini....(kesepian dan menjadi forever alone)


P/S: Bila wat entri ni, tgk2 blik pic McCat Jr. rasa mcm terharu sbb dia dah membeso dgn sehat..I'm a proud mama (ayeq mata terharu leleq2)




...



2 comments:

ctpayong said...

kakct pun suka gurau2 ngan mereka waktu mereka abt 2-3 months. mereka cepat membesar.

along said...

kalo pak itam ni tak aggressive ke? nak adopt tp dok asrama ssh le.

Post a Comment