McCat Followers

Thursday, March 24, 2011

When your cat suddenly loss of it confidence (Behavioral problem issue)

Here the example case:

McCat Jr. seekor kucing yg ramah dan mesra dengan semua tetamu yang melawat ke rumah I. But suddenly, kini dier berubah menjadi panik dan takut apabila terdengar bunyi ketukan pintu atau suara salam dr pelawat. Dia akn melarikan diri dan bersembunyi sepanjang tetamu berada di dalam rmh I dan hanya akn kembali tenang apabila tetamu tersebut pulang. Apakah yg sebenarnya terjadi pada McCat Jr. ini?

Sources of problem:


Seekor kucing blh kehilangan abilitinya dlm membiasakan diri terhadap kehadiran org luar di dlm habitatnya. Kucing yg ramah akn cuba mendekati tetamu dgn bergesel pd tubuh bdn tetamu. Malangnya, tidak semua tetamu gemar terhadap kucing. Tetamu jenis ini kemungkinan akn melakukan perbuatan yg blh memberi pengalaman menakutkan terhadap kucing tersebut. Ini akn mengakibatkan kesan trauma terhadap kucing dimana kemudiannya akn menjadi cemas dan takut setiap kali adanya tetamu tidak dikenali di dlm rumah. Mereka akn merasakan tetamu sbg ancaman dgn itu mereka melarikan diri dan bersembunyi sebagai langkah utk melindungi diri mereka. Masalah ini jika tidak dirawat segera akan mejejaskan hubungan sosial pemilik kucing di mana mereka keberatan utk mengundang tetamu ke rmh demi mengelakkan keadaan yg tidak aman bagi kucing mereka.

Treatment.


Rawat blh dilakukan dgn kaedah mengawal pendedahan terhadap stimulus iaitu kehadiran tetamu.

Langkah 1: Cegah kucing tersebut dr mengelakkan dirinya dr stimulus. Ini blh dilakukan dgn meletakkan kucing tersebut didalam travelling cat basket utk tempoh pendek sewaktu kehadiran tetamu.

Langkah 2: Letakkan ia di ruang tetamu. Minta seseorg ahli keluarga anda (e.g. suami, isteri, anak) utk mngetuk pintu/ menbunyikan door bell di mana ini adlh stimulus pertama yg dikesan olh kucing utk menandakan adanya ancaman (tetamu) hadir. Kucing tersebut akan berasa panik setelah mendengar bunyi tersebut dan apabila dia mendapati tetamu merupakan org yg dikenali (e.g. suami, isteri, anak) ia akan menjadi tenang kembali dgn pantas. Repetition should cause the cat start to associate the door bell with non-threatening arrivals.

Langkah 3: Minta bantuan rakan anda yg blh bertoleransi dgn kucing utk menjadi tetamu utk melakukan langkah 2 di atas dan kali ini disertakan dgn duduk pd jarak selamat dr kucing yg berada di dlm traveling cat basket tanpa melakukan sebarang cubaan utk berinteraksi terhadap kucing itu. Kucing tersebut akn secara berperingkat berjaya utk membiasakan kehadiran tetamu tersebut. Perlukan diingatkan pada peringkat ini memerlukan masa yg agk lama utk berhasil.

Langkah 4: Langkah ini hanya blh dilakukan hanya apabila langkah 3 berjaya. Ketika ini tetamu harus duduk lebih hampir dgn kucing tp masih perlu elakkan dr sebarang cubaan berinteraksi dgn kucing tersebut.

Langkah 5: Apabila langkah 4 telah berjaya. Digalakkan anda membiarkan kucing ada kelaparan utk meningkatkan kadar kejayaan pada peringkat ini. Tetamu diminta utk duduk hampir separas dgn kucing (cth ltkkan cat basket di atas meja. Elakkan dr membongkokkan diri utk melihat kucing krn ini blh menakutkan ia. Minta tetamu utk menghulurkan sedikit mknn melalui bar basket.Perasaan lapar akan membantu kucing tersebut utk menghadapi perasaan gementarnya terhadap tetamu. Teknik umpan dgn mknn spt ini lebih pantas dr mengunakan teknik usapan dan berckp dgn nada lembut dlm membantu kucing membiasakan diri ttp kombinasi kedua-dua teknik adlh sgt digalakkan. Ulg langkah ini sepanjang tetamu berada di rumah anda.

Langkah 6: Langkah akhir ini memerlukan pengulangan kesemua langkah diatas ttp dikeadaan di mana kucing tersebut tidak lg dikekang di dlm travelling cat basket malah didukung olh anda sendiri utk membwnya dekat terhadap tetamu. Lakukan dgn pelahan agar kucing itu tidak panik sehingga dia merasakan tetamu tidak mendatangkan ancaman kpd dirinya. Galakkan tetamu utk membelai dgn lembut dan pelahan. Proses ini blh dhentikan apabila kucing itu sudah blh dibelai dan disentuh tanpa perlu dipegang olh anda.

Sewaktu melibatkan sentuhan olh tetamu pada kucing, adlh baik sekiranya sentuhan dilakukan pada bahagian tubuhnya yg tidak dpt dilihat (bhgn blkg bdn) atau pon dr bhgn depan secara pelahan dan berhati-hati krn harus diingatkan kucing menganggap tgn sebagai senjata ancaman.

Juga diingatkan sewaktu cuba berinteraksi dgn kucing itu, lakukan pada aras kedudukan yg sama berbndig tetamu anda perlu membengkokkan diri utk melihatnya. Lakukan juga secara berhadapan muka ke muka kerana pertemuan muka ke muka menyamai cara kucing bersapa antara mereka. Akn ttp elakkan memandang tepat ke mata kerana ianya bermaksud mencabar bagi kucing dan juga elakkan dr membuat bunyi bising serta melakukkan pergerakkan bdn yg mengejut dimana ini blh menakutkan kucing tersebut.


Proses ini memerlukan masa secara berperingkat utk memberi hasil yg berjaya. Digalakkan bg anda utk mengetahui sifat tetamu anda samada dia seorg pembenci kucing atau kanak2 yg nakal bg memberi persedian pd anda dlm mengawal situasi yg blh mendtgkn ancam pd kucing anda. Good Luck. You can McCat!

1 comment:

Papa Hero said...

bagusnya info ni...Tq yer

Post a Comment