McCat Followers

Wednesday, March 30, 2011

CONTEST KUCING PALING COMEL

Gwe pada mlm ini mmg hot krn sorg member tlh bikin gwe hot tp tuh xda kne mengena dgn entry neh...pendek kata gwe masuk entry sbb mcm sehwai ja mau join..biasa gwe x kan join pertandingan kucing terchantik ka..tercun ka..terchumel ka..sbbnya kucing gwe bkn jenis cun2..biasa jew sbb gwe bela depa krn prasaan syg n kesian semata-mata. Sbb tuh kucing2 yg gwe bela semuanya x cun sbb biasa xda org hdkkan kucing x cun kan so gwe la jew yg amik ahahahha....tp for entry ini syaratnya ckp mudah...gwe x yah cer..citer blik la..gwe just copy paste ja syaratnya..senangkan ahahahha


SYARAT DAN PERATURAN

1. Letakkan gambar di atas di dalam blog anda bertajuk CONTEST KUCING PALING COMEL, kemudian link kan ke apisv3.blogspot.com
2. Seterusnya letakkan/tangkap gambar kucing anda atau kucing jiran anda atau kucing di kedai pakmat mahupun   kedai rostam tukang jait.
3. Tinggalkan link contest anda di dalam komen di bawah
4. Macam biasa, setiap peserta kena follow blog apisv3.blogspot.com ;)
5. Akhir sekali, tag kan 3 orang member blog anda yang anda rasa diorang berminat untuk join.

plagiarism tidak akan di layan;P

Pemenang akan menerima RM50 berdasarkan gambar kucing mereka yang paling comel.
Good Luck;)

tarikh tutup: 30 April 2011

Gwe baru ja follow blog ni, nmpk iklan contest ni melalui fb pemilik blog ni ahahah..per2 pon gwe bg  pic trademark McCat and McCat Jr. yg ada kat blog ni jew la....ahahahha

Gwe bg dedua pic McCats' gwe ni..kang depa kata gwe pilih kasih plak ngeuahahahahha




Friday, March 25, 2011

Your cats dislike your husband (Behavioural problem issue)

Example case:
McCat sgt manja dgn I and my child but not with my husband (ok...ini crite rekaan, gwe blum kawin jauh skali ado ank). My husband (Brad pitt kot ahaha) tidak pernah berkasar dgn McCat malah dia klu blh mau slalu membelai McCat. Tp McCat bila nmpk ja my husband (Brad pitt) terus sj mencicit melarikan diri. So, my husband (Brad pitt) jeles setiap kali McCat hny bermanja dgn I. So, sbg isteri solehan, I x sampai hati nk lukakan hati dier (ahaha demmet!!). Persoalannyerrr....naper McCat only dislike my husband???

Source of problem:
Reason why some cat dislike or more suitable to say afraid of the husband is difficult to say. Maybe due to cats early experience or depending on who took the responsibility in feeding and caring which is more or less done by wives or children rather than husbands. Husband spend less time at home as he working outside. Kepulgan si husband mengubah situasi struktur family scr mengejut dimana ianya menimbulkan perasaan tidak senang pada the cat. Terdpt juga kes dimana hal ini berlaku disbbkan sikap sang suami yg unpredictable cthnya short-tempered, kejap nk marah pastu calm dgn pantasnyer. cats might find men unpredictable or even undesirable and learn that keeping out of their way is a better policy than constantly trying to anticipate their moods.

Treatment.
Permasalahan blh dikatakan suatu isu dlm perhbgn kekeluargaan as the cat is a part of the family. Apa yg blh dilakukan ialah si isteri or ank harus mengurangkan perhatian terhadap si kucing utk selama bbrp minggu. Ini membolehkan si kucing lebih tertarik utk menumpukan perhatian pd keperihatinan yg diberikan olh si suami. Meals si kucing pula dibahagikan into short feeds khas utk si suami shj agr blh diberikan pada mlm hari dimana saat dimana suami berada di rmh. Si suami turut dinasihatkan utk lebih mengawal emosinya agr tidak mudah meninggikan suara secara tiba2 atau kejap marah kejap tenang. Rwtn sebegini bkn sj memberi kesan positif pada hbgn antara si kucing dan si suami mllh membantu si suami utk lebih mengawal emosinya.

p/s: ada juga factor dsbbkan penggunaan men product such as shaving cream yg berbau maskulin dimana kucing hate it ahahahaha

Thursday, March 24, 2011

Tidbits of information - Grooming behaviour

Cat perform grooming behaviour purposely to remove dander, parasites, matts and loose hair in way to reduce the risk of parasite infestation. 

Grooming also help the cat to lose heat during hot day through cooling evaporation from licking. 

Grooming help to encourage social bonds between friendly animals by groom each other

Grooming behaviour went wrong when it been done excessively for insignificant reason. Cats may respond to aversive condition by demonstrate excessive grooming behaviour which they found more comforting rather than facing the problem. This nervous grooming behaviour can be cause of psychogenic dermatitis and alopecia.  


When your cat suddenly loss of it confidence (Behavioral problem issue)

Here the example case:

McCat Jr. seekor kucing yg ramah dan mesra dengan semua tetamu yang melawat ke rumah I. But suddenly, kini dier berubah menjadi panik dan takut apabila terdengar bunyi ketukan pintu atau suara salam dr pelawat. Dia akn melarikan diri dan bersembunyi sepanjang tetamu berada di dalam rmh I dan hanya akn kembali tenang apabila tetamu tersebut pulang. Apakah yg sebenarnya terjadi pada McCat Jr. ini?

Sources of problem:


Seekor kucing blh kehilangan abilitinya dlm membiasakan diri terhadap kehadiran org luar di dlm habitatnya. Kucing yg ramah akn cuba mendekati tetamu dgn bergesel pd tubuh bdn tetamu. Malangnya, tidak semua tetamu gemar terhadap kucing. Tetamu jenis ini kemungkinan akn melakukan perbuatan yg blh memberi pengalaman menakutkan terhadap kucing tersebut. Ini akn mengakibatkan kesan trauma terhadap kucing dimana kemudiannya akn menjadi cemas dan takut setiap kali adanya tetamu tidak dikenali di dlm rumah. Mereka akn merasakan tetamu sbg ancaman dgn itu mereka melarikan diri dan bersembunyi sebagai langkah utk melindungi diri mereka. Masalah ini jika tidak dirawat segera akan mejejaskan hubungan sosial pemilik kucing di mana mereka keberatan utk mengundang tetamu ke rmh demi mengelakkan keadaan yg tidak aman bagi kucing mereka.

Treatment.


Rawat blh dilakukan dgn kaedah mengawal pendedahan terhadap stimulus iaitu kehadiran tetamu.

Langkah 1: Cegah kucing tersebut dr mengelakkan dirinya dr stimulus. Ini blh dilakukan dgn meletakkan kucing tersebut didalam travelling cat basket utk tempoh pendek sewaktu kehadiran tetamu.

Langkah 2: Letakkan ia di ruang tetamu. Minta seseorg ahli keluarga anda (e.g. suami, isteri, anak) utk mngetuk pintu/ menbunyikan door bell di mana ini adlh stimulus pertama yg dikesan olh kucing utk menandakan adanya ancaman (tetamu) hadir. Kucing tersebut akan berasa panik setelah mendengar bunyi tersebut dan apabila dia mendapati tetamu merupakan org yg dikenali (e.g. suami, isteri, anak) ia akan menjadi tenang kembali dgn pantas. Repetition should cause the cat start to associate the door bell with non-threatening arrivals.

Langkah 3: Minta bantuan rakan anda yg blh bertoleransi dgn kucing utk menjadi tetamu utk melakukan langkah 2 di atas dan kali ini disertakan dgn duduk pd jarak selamat dr kucing yg berada di dlm traveling cat basket tanpa melakukan sebarang cubaan utk berinteraksi terhadap kucing itu. Kucing tersebut akn secara berperingkat berjaya utk membiasakan kehadiran tetamu tersebut. Perlukan diingatkan pada peringkat ini memerlukan masa yg agk lama utk berhasil.

Langkah 4: Langkah ini hanya blh dilakukan hanya apabila langkah 3 berjaya. Ketika ini tetamu harus duduk lebih hampir dgn kucing tp masih perlu elakkan dr sebarang cubaan berinteraksi dgn kucing tersebut.

Langkah 5: Apabila langkah 4 telah berjaya. Digalakkan anda membiarkan kucing ada kelaparan utk meningkatkan kadar kejayaan pada peringkat ini. Tetamu diminta utk duduk hampir separas dgn kucing (cth ltkkan cat basket di atas meja. Elakkan dr membongkokkan diri utk melihat kucing krn ini blh menakutkan ia. Minta tetamu utk menghulurkan sedikit mknn melalui bar basket.Perasaan lapar akan membantu kucing tersebut utk menghadapi perasaan gementarnya terhadap tetamu. Teknik umpan dgn mknn spt ini lebih pantas dr mengunakan teknik usapan dan berckp dgn nada lembut dlm membantu kucing membiasakan diri ttp kombinasi kedua-dua teknik adlh sgt digalakkan. Ulg langkah ini sepanjang tetamu berada di rumah anda.

Langkah 6: Langkah akhir ini memerlukan pengulangan kesemua langkah diatas ttp dikeadaan di mana kucing tersebut tidak lg dikekang di dlm travelling cat basket malah didukung olh anda sendiri utk membwnya dekat terhadap tetamu. Lakukan dgn pelahan agar kucing itu tidak panik sehingga dia merasakan tetamu tidak mendatangkan ancaman kpd dirinya. Galakkan tetamu utk membelai dgn lembut dan pelahan. Proses ini blh dhentikan apabila kucing itu sudah blh dibelai dan disentuh tanpa perlu dipegang olh anda.

Sewaktu melibatkan sentuhan olh tetamu pada kucing, adlh baik sekiranya sentuhan dilakukan pada bahagian tubuhnya yg tidak dpt dilihat (bhgn blkg bdn) atau pon dr bhgn depan secara pelahan dan berhati-hati krn harus diingatkan kucing menganggap tgn sebagai senjata ancaman.

Juga diingatkan sewaktu cuba berinteraksi dgn kucing itu, lakukan pada aras kedudukan yg sama berbndig tetamu anda perlu membengkokkan diri utk melihatnya. Lakukan juga secara berhadapan muka ke muka kerana pertemuan muka ke muka menyamai cara kucing bersapa antara mereka. Akn ttp elakkan memandang tepat ke mata kerana ianya bermaksud mencabar bagi kucing dan juga elakkan dr membuat bunyi bising serta melakukkan pergerakkan bdn yg mengejut dimana ini blh menakutkan kucing tersebut.


Proses ini memerlukan masa secara berperingkat utk memberi hasil yg berjaya. Digalakkan bg anda utk mengetahui sifat tetamu anda samada dia seorg pembenci kucing atau kanak2 yg nakal bg memberi persedian pd anda dlm mengawal situasi yg blh mendtgkn ancam pd kucing anda. Good Luck. You can McCat!

Thursday, March 17, 2011

Bila McCat Jr. nakai....ini Hukumannya...

Owh yeah klu korg nk tau...McCat Jr. neh sgt nakai...terutama waktu senja n suboh...yela kan kucing kan crepuscular. So time2 terutama I mau bersiap ke U, time tuh la dia dok terkinja...satu keja plak nk melayan dia. So, I ni bila geram o marah kucing biasa akn jentik telinga depa r. tp McCat Jr. ni jenis x mkn saman. So, apa yg I wat ialah...ahahaha korek hidung calit kat kepala or hidung dia ahahaahahahahhaahahahhahahahahahahaha


Padan muka ko McCat Jr.~~nya...nya..nya....

Monday, March 14, 2011

10 facts of cats -- Back to basic

Sorry uolllzz...i'm busy lately so x leh nk mengupdate blog ahaha..terbengkalai dah blog ni, cian...orait entry kali ini ialah basic fact bout kucing...I tau most uolss terlepas pandang benda2 basic pada kucing, so I harap dgnnya info ni blh membantu sedikit sebnyk uols dpt memahami dan mempelajari tentang kucing dgn lebih baik. So let's back to basic!!!!

1. Cat has female n male (basic paling sengal)
2. Cat is carnivore!! even-though depa mkn hampir semua apa yg kita mknnn
3. Cats' sense are superb such as in sighting, hearing and the best is in smelling.
4. Adult has 30 teeth while kitten has 26.
5. Gestation period is between 58 to 65 days = ~ 9 weeks = 2 n half month
6. Kitten lahir dlm kdaan buta n pekak. so depa memerlukan postnatal development. Utk mata akn fully open at about 17 day slps dilahirkan manakala sense of hearing fully develop at 4 week after born.
7. By nature cats are crepuscular (dok terkinja-kinja time subuh n senja..mcm McCat Jr.), but may possible become nocturnal (terkinja-kinja d waktu mlm) depends on their life style.
8. Ader 18 toes, 5 kat setiap kaki dpn and 4 kat setiap kaki blkg.
9.Sehari average 16 jam depa dok bantai membuta.
10. Ekoq kucing berfungsi utk menunjukkan emosi depa n jg utk balancing


10 back to basic info..hope uols enjoyzzzzz t..I mengupdate lagi ahahahahaha


Oh ye...cat can recognize themselves in the mirror...tp yg 1st tgk muka sdrik tuh mmg kompem gelabah puyuh ahahaha