McCat Followers

Wednesday, February 16, 2011

Why lost cats be able to return home by themselves?

Trilogy: McCat melarikan diri dari klinik vet yg terletak 3 km drp rmh I. Wlwpon selama seminggu I mencari-cari disekitar tmpt kejadian ttp gagal menemukan McCat. Sebulan kemudian secara tiba-tiba McCat muncul kembali dirumah kami.


Persoalannya: Bagaimana kucing mampu kembali ke rmh wlwpon sesat ditempat yg asing baginya.


Jawapannya:

Secara umumnya. seekor kucing amat jarang meninggalkan kawasan kediamannya krn kucing merupakan innate territorial species. Kejadian dimana seekor kucing melarikan diri daripada kawasan kediamannya terutama outdoor cat ialah kemungkinnan besar melarikan diri dari ancaman kucing lain, anjing dan sebagainya. Kucing tersebut masih berupaya utk pulg ke kediaman asalnya namun disbbkan perasaan takut menyebabkan punca kucing itu tidak pulg kermh. Wlwbagaimanapon, kucing tersebut tidak akn melarikan diri  terlalu jauh dari kediaman asalnya. Acap kali kes2 kehilangan kucing pemiliknya menemukan mereka kembali hanya tidak jauh selang bbrp rmh jiran dan hanya bersembunyi dikawasan2 pencil disekitar tersebut. Kucing akan pulg ke kediaman asalnya hanya pabila ia merasakan tiada lagi ancaman baginya ataupun telah sembuh dari cedera yg dialaminya sekiranya tercedera. Akan tetapi sekiranya dia mendapati kediaman asalnya tidak lagi sesuai akn adanya perubahan situasi seperti kehadiran kucing baru, ianya akan kembali ketempat persembunyiannya dan menjadikannya sebagai kediaman tetap selepas itu adalah tidak mustahil kadang-kala dia pulg kermh pemiliknya hanya utk berjmp pemiliknya.



Bagi kucing yg hilang ketika ditempat asing baginya, cthnya spt kes McCat, kucing dipercayai mempunyai abiliti 'homing instinct'. Dimana mereka wlwpon sesat ditempat yg jauh, mereka dipercayai menggunakan deria magnetik berpandukan medan magnetik bumi sebagai pandu arah pulang ke kediaman asal. Kebolehan deria magnetik bagi kucing dewasa lebih baik drpd kucing yg lebih muda.  Selain itu, deria bau mereka yg tajam juga membantu bagi proses ini.

Terdapat juga kes dimana pemilik kucing berpindah rmh meninggalkn kucing mereka dirmh lama menemukan kucing mereka berjaya menjejaki mereka dirmh baru. Scientis mengaitkan fenomena ini dgn teori Bell, dimana ia menyatakan semua elektron berfungsi secara berpasangan dan bergerak pada dua arah yg bertentangan. Apabila salah satunya beralih arah pergerakan, akan wujud ketidakseimbangan maka pasangan elektronnya akan dapat mengesan perubahan yg terjadi dan akan menggubah kembali pergerakan pasangan elektronnya yg terubah tadi.  Mamalia terdiri daripada sel2 yg mengandungi elektron2 sebagai bahan asas maka kemungkinan besar perhubungan fizikal yg rapat turut melibatkan perhubungan antara elektron. Wlwbgmnpon, teori ini hanyalah anggapan awal yg dimana belum dpt dirungkai secara spesifik oleh para scientis.


Oleh itu, sekiranya kucing anda hilg usahakan mencari disekitar kwsn lokasi awl ianya hilang. Barangkali dia bersembunyi ketakutan. Sekiranya ianya hilg ditempat asing, kekerapan anda berjalan disekitar kwsn tersebut akn membantu ia mengesan jejak anda dan mengikutinya sebagai pandu arah pulg kermh. Mungkin akan mengambil masa yg agk lama hingga berbulan. Tetapi percayalah, sekiranya tiada malang menimpa kucing anda ia akan berjaya mencari jalan pulang ke pangkuan anda.


4 comments:

Dude Mohd Iqbal said...

seems like daya instinct mencari jalan pulang hampir sama dengan kebolehan seeokor gajah because elephant has the ability to recognize the route. By the way, bukankah kucing jantan suka set parameter domain dia dengan kencing di kawasan yang dianggap sebagai territory dia? so that the others kucing tak kan masuk ke kawasan kucing tersebut... #just_asking

McCat said...

yezza..gajah aka elephant dan kucing aka cat antara top 5 hanya akai panjang. so mereka mempunyai cognitive abilities yg lebih baik. ni list hewan top 5 terbijak:

1. Great Apes
2. Whales and Dolphins
3. Elephants
4. Parrots
5. Cats and Dogs

merujuk pula pada persoalan scent marking by male cats u leh tgk kat my previous entry mengenai olfactory system in cats

http://mccatblog.blogspot.com/2011/02/cats-olfactory-system-and-flehmen.html

ctpayong said...

assalamualaikum & selawat atas Nabi SAW

ermmm...selalu fenomena ini macam alibi tapi ada kaitan dgn unsur sciencetific rupanya. patutlah nenek kak ct kata kena kurung 2-3 hari kalau bawak dia pindah rumah...kalau tidak di pulang semula ke rumah lama.

thnx MissCat...eh tertinggak Mc pulak

azwin nalisa said...

ptt ar kucing yg slalu lepak kat umah ak tetap dtg even dah buang jauh *kes curi ikan mak* xoxo

Post a Comment