McCat Followers

Monday, January 24, 2011

Know your cat's body language-Part 1

        Memandangkan kucing ni x leh berkata-kata, depa rehti dok ngeow ja....klu x sonang nk paham pa maksud diorg, mcm entry sblm ni yg I ckp I mimpi kucing mengeow 'warna kuning' actually lupa nk mention dlm mimpi tuh kucing oren tuh ngeow dpn beskal warna kuning. maybe dia mksdkan beskal tuh x? nguahahahaha

           so one way nk paham kucing kita ialah melalui non-verbal language iaitu body language. klu nak tau, most cat's body language is unmistakable, so if uols bnr2 mahir dlm cat's body language so uols akn eratkan lagi hgn uols dgn cat uols. So, untuk part 1 ni... ia senaraikan bberapa body language dlm category aggression, fear and affection behaviour in briefly.



AGGRESSION BEHAVIOUR 



        Pabila kucing dlm bentuk aggression cthnya semasa perkelahian or dia dlm bad mood ngan kita ka or pon sewaktu bermain akn melengkungkan badannya keatas n mengembangkan bulu2 bdn n ekoq (omputeh kata fluffed-up ngehehe) dan menghalakan postures bhgn sisi ke pihak lwn . Ini bertujuan utk membentuk paparan bhw bdn mereka membesar utk psyco musuh mereka or pihak lwn. Sila rujuk ekoq kucing d picture above, uols dpt lihat ekoqnya melengkung dipangkalnya dan tegak kebwh (mcm bentuk U).  Telinganya pula goes backward direction and ank mata mengecil utk mewujudkan pandangan tajam n mengancam. Kucing ini akan memandang tepat pada pihak lawan...dan amat benci klu pihak lawan memandang tepat pada mata mereka terutama bg kucing yg bersifat dominan.so klu kucing korg marah korg jgn la pandang mata dia sbb depa ank lg hangin sbb depa assume uols mau challenge depa. Skrg uols tgk plak kaki depan depa...satu kat tnh satu lg terangkat ckit dimana ini menunjukkan depa bersiap siaga utk attack pada bila2 masa sahaja. SO AWASSS!!!



AFFECTION BEHAVIOUR



Affection behaviour  ialah behaviour manja2 syg2 gihtu.....Pada saat ini kucing dlm keadaan relaxed, mata berkelip pelahan (sensational mengoda ahaha). Kneading motion with his pawn, rolling on their back shows happiness e.g spt pic diatas

Bila kucing rubbing their self toward u it is mean he/she is either greeting u or showing affection. mereka menandakn uols dgn bau mereka menandakan their claim uols ialah their human.

some cats mengekspresskan perasann chinta mereka terhadap ownernya dgn menjilat ownernya.


FEAR BEHAVIOUR

Kucing pic d atas ialah menunjukkan iyer Owh opocot terkezut i nokss...ahahaha..time terkezut...kucing akn menghalakan telinganya kebelakang, mata terbuka luas, bdn melengkung with fluffed-up hair, ekoq ternaik keatas and kaki depan n blkg mencecah tanah.

Huhuhu...oret ni saja utk Part 1...xleh byk2 nnt korg mesti mls nak bacakan...I plak mls nak type ahaha....nnt smbg part 2 plak...enjoy!


2 comments:

Cik NeyNa said...

alalalala..sangat comel..
oooo..claim us as thier human ek??
maknanya diorang lah tuan kita??
owhhh..baik tuan jonita..hehehehe

mobile spa said...

hehe seriouslyy i learnt a lot!tambah la lagi pasal cat behavior!!

Post a Comment