McCat Followers

Friday, January 28, 2011

BEN ASHAARI BLOG


A strategy utk memperkenalkan blog I ni pada org lain ialah salah satunya menceburkan diri dlm segmen2 Mr Ben. Tp agk lama gak x join. Bukan apa, mmg trafik blog I akan mencanak bila join. Cuma yg membuatkan I x happy ialah org viem my blog just as one of candidates of segmen2 Mr.Ben. Not truely utk membaca entry2 I. Of course la blog I ni byk kekurangannya. Blh dikatakan still budak hingusan lg ahaha...maybe I kene more kreatif dlm penyampaian penulisan utk blog I ni. well, apa pon tujuan utama I ialah utk berkongsi pengetahuan mengenai kucing. Lgpon x rahmai org yg truely minat kucing kan. ahaha...anyway, ada byk lg d luar sana blog2 kucing yg seronok dilayari...dan mereka2 la yg I slalu menyemak kat blog depa...ye la kami minta benda yg sama so x salah saling berkenalan ye x? so utk segmen Mr.ben kali ni ialah bloglist. perkara yg perlu dlakukan ialah


  1. Letakkan header BEN ASHAARI BLOG
  2. Tajuk : BEN ASHAARI BLOG dan linkkan ke entri ini ..
  3. Sila nyatakan berapa kalikah anda update sehari dan jumlah entri anda sehingga kini ..
  4. Kenapa anda berminat nak berada dalam blog list BEN ASHAARI ..
  5. Apakah perkara yang ingin anda lakukan sekiranya blog anda popular ?


    Dalam sehari at least 1 entry yg I update...sbb biasanya I amik masa gak utk search resource2 mengenai kucing2 sbb xkan la nak membuta tuli copy paste dr artikel n blog org lain ye x?

    So far I dah ada 41 posts ja and still keep on going. Knp minat berada bloglist ben ashaari? sy gwe peminat dia kah kah kah..apa salah ka aahahahah

    klu blog I popular nak wat apa? wat bodo rrrr...nk wat pa lg...anyway I ni low profile gak org nyer...so xda la nak mencapap propa ka ..xda maknanya...klu pon btoi2 dah popular..mau mengebestkan gaban lagi blog2 I so semua org sgt syok membacanya ahahahha

Wednesday, January 26, 2011

Know your cat's body language-Part 3 (How to smile and say Hi to cat)

     hoh pernah senyum pada kucing korg?...mesti r pernah...but adokah kucing korg pahem ka korg tgh senyum kat depa, ahaha so pe kata korg senyum cara mcm ner kucing senyum..

        actually benda ni I realize time muda remaja masa perhatikan kucing2 I berinteraksi antara satu sama lain...terutama antara ibu n ank org adik beradik. Mereka akan greeting antara satu sama lain melalui body language..cara mereka smile n say hi ialah dgn memejamkan mata. 

     so korg pon leh lakukan perkara yg sama, Cara memejam mata ialah bukan pejam lelama..sekejap ja, pastikan time tuh u n kucing saling berpandangan..n kucing korg akn paham...malah akan balas balik.Bila dia blas blik means dia says Hi, I like you. Klu dia x bls tuh..ahaah mungkin mood dia x baik or dia nyampah kat korg...so give a smile to ur cat now!!!



Know your cat's body language-Part 2 (facial expression)

Hi everyone. Hope uols tlh membaca segmen know ur cat's body language part 1. Utk part 2 I briefly explain the meaning of cat's facial expression guided with pictures so uols lebey jeles n pahem.


Cth 1 -   Katakan lah uols approach a cat tgh lepak2. Kdian kompem r korg panggil nama cat tuh or wat bunyi biasa org panggil kucing tuh (paham2 sdiri eh, x rehti nak eja wat bunyi tuh ahaha). Then the cat wat muka mcm kat picture bawah ni. Telinga mereka dlm posisi straight forward dan mungkin akan bergerak2 time korg panggil. Mata tightly close...mcm pejam kuat2 kdg2 manakala whisker dier plak straight down. the cat still on their original position b4 uols approah (e.g lying, sitting). SO WHAT DOES IT MEANS?


You're disturbing my personal resting place. I don't want you here and I dont want to see you. Please leave me alone.

Cth 2-    Say la uols kaco kucing korg. buli ka...xpon make annoying thing mcm calling its name over and over again kan...cth lah nama dia Apple. so korg panggil hey..hey..apple..hey apple..hey apple...hey apple yg mcm annoying orange slalu wat tuh ahaha kompem muka cat tuh jd mcm  neh

 
I'm unhappy!!! or I hate you!!!

Unhappy cat akn pointed side away their ears, eyes become narrow and their whisker drooping.




Cth 3- Oret...if uols panggil kucing n depa wat muka mcm neh, dimana matanya akan fully membolat dan the cat memandang straight to you


I'm listening to you

Cth 4- kucing yg ngantuks...mukanya..tok sah ckp la...mata buka ckit ja..muka sah2 nmpk lalok.
telinga n whiskers in relax n mata half open.
I'm so sleepy


Cth 5- Muka marah thp gaban..telinga kebelakang, whiskers menghala kedepan, mata mengecil n ank mata mengecil n menajam. then mulut terbuka luas menunjukkan taring2 gigi


Agghhhh!! DEMMET U!!


Cth 6-   Muka kucing happy bcoz u r around..means the tom really likes you ahaha...he eyes is narrow n blinking slowly...bila uols usap2 dia matanya akan fully ttp...telinga n whiskers in relax position. u can hear he purring. 

I like you and I love you


Monday, January 24, 2011

Know your cat's body language-Part 1

        Memandangkan kucing ni x leh berkata-kata, depa rehti dok ngeow ja....klu x sonang nk paham pa maksud diorg, mcm entry sblm ni yg I ckp I mimpi kucing mengeow 'warna kuning' actually lupa nk mention dlm mimpi tuh kucing oren tuh ngeow dpn beskal warna kuning. maybe dia mksdkan beskal tuh x? nguahahahaha

           so one way nk paham kucing kita ialah melalui non-verbal language iaitu body language. klu nak tau, most cat's body language is unmistakable, so if uols bnr2 mahir dlm cat's body language so uols akn eratkan lagi hgn uols dgn cat uols. So, untuk part 1 ni... ia senaraikan bberapa body language dlm category aggression, fear and affection behaviour in briefly.



AGGRESSION BEHAVIOUR 



        Pabila kucing dlm bentuk aggression cthnya semasa perkelahian or dia dlm bad mood ngan kita ka or pon sewaktu bermain akn melengkungkan badannya keatas n mengembangkan bulu2 bdn n ekoq (omputeh kata fluffed-up ngehehe) dan menghalakan postures bhgn sisi ke pihak lwn . Ini bertujuan utk membentuk paparan bhw bdn mereka membesar utk psyco musuh mereka or pihak lwn. Sila rujuk ekoq kucing d picture above, uols dpt lihat ekoqnya melengkung dipangkalnya dan tegak kebwh (mcm bentuk U).  Telinganya pula goes backward direction and ank mata mengecil utk mewujudkan pandangan tajam n mengancam. Kucing ini akan memandang tepat pada pihak lawan...dan amat benci klu pihak lawan memandang tepat pada mata mereka terutama bg kucing yg bersifat dominan.so klu kucing korg marah korg jgn la pandang mata dia sbb depa ank lg hangin sbb depa assume uols mau challenge depa. Skrg uols tgk plak kaki depan depa...satu kat tnh satu lg terangkat ckit dimana ini menunjukkan depa bersiap siaga utk attack pada bila2 masa sahaja. SO AWASSS!!!



AFFECTION BEHAVIOUR



Affection behaviour  ialah behaviour manja2 syg2 gihtu.....Pada saat ini kucing dlm keadaan relaxed, mata berkelip pelahan (sensational mengoda ahaha). Kneading motion with his pawn, rolling on their back shows happiness e.g spt pic diatas

Bila kucing rubbing their self toward u it is mean he/she is either greeting u or showing affection. mereka menandakn uols dgn bau mereka menandakan their claim uols ialah their human.

some cats mengekspresskan perasann chinta mereka terhadap ownernya dgn menjilat ownernya.


FEAR BEHAVIOUR

Kucing pic d atas ialah menunjukkan iyer Owh opocot terkezut i nokss...ahahaha..time terkezut...kucing akn menghalakan telinganya kebelakang, mata terbuka luas, bdn melengkung with fluffed-up hair, ekoq ternaik keatas and kaki depan n blkg mencecah tanah.

Huhuhu...oret ni saja utk Part 1...xleh byk2 nnt korg mesti mls nak bacakan...I plak mls nak type ahaha....nnt smbg part 2 plak...enjoy!


Mimpi kucing...mimpi gua yg anehhh

smlm pas dinner per kene bubur nasi daging yg enak n terbaik d restoran koh samui d seksyen 7. blik layan movie pastu tido...kdian mimpi yg anehhh...iaitu McCat telah pulg tp kaki nya tempang. pastu I sgt happy so memberinya mkn 1 pack whiskas perisa salmon n mackerel yg berbau pelik tuh. pastu I pon p jenjln n nampak sekoq kucing warna oren mengiau bunyinya "warna kuning....warna kuning". I rasa sgt lawak itooo...so i pon gelak222....ruhpernya gelak betui2 dlm tdo...mana I tau? sbb time terjaga i still tergelak lg..aneh22222...aneh...aneh kan..kan...

Saturday, January 22, 2011

kucing ini blh ckp beb...slang indon lg tau ahaha terbaek...gwe nak ajor McCat Jr. bhs english plak

ok 1st i heard bout dis at kosmo..ala..paper yg berharga murah lg besh klu dpt beli kat universiti sbb situ lg la murah...merujuk pada kosmo tuh..ada sekoq kucing d indonesia berupaya berkata-kata...so i pon siang mlm google...hapa pon x dpt cari video kucing tuh...ye la..nak dgr gak mcm ner kucing tuh ckp kan..betui ka tipu...so kebetulan hal kucing ni ada d post dlm blog feveret must read everyday gua iaitu borakkosong. disbbkan mempunyai curiosity yg tinggi...owh teringat plak pepatah org sakai...curiosity kill the cat but keep the tiger alive..gihtu..I pon msg admin borakkosong bertnyakan beliau samada dpt cari any video kucing tuh. ahaha x sangka plak brader borakkosong tuh respond baikk punya..dia kata akn tlg cari kan. so at last smlm dia msg ckp dia akn post entry tuh pkui 7 mlm..so gua dgn semangatnya tggu smlm tonton letter from Iwo Jima...ahahahha...so meh layan video ni


ahaha sgt terharu sama itu brader borakkosong...trimas kerna sudi melayan curiosity ku ahahah trimas222 i loikee (mcm org psyco la plak)

so klu mau baca citer pelik2 tp benar meh la rerahmi p ke borakkosong 


Friday, January 21, 2011

Ginger...it's err...it's kucing halia? ahaha meh layan video org kaco kucingnya tdo

Ok...meh layan kucing tdo kene kaco..nama kucing ni Ginger..dlm bhs melayu standard maknanya halia..so kucing ni ialah kucing halia...maybe dia suka mkn halia..xpon berbau halia..err xpon bdn dia leh tumbuh halia..ahaha..merepeks ja...

Video ni dikirimkan oleh cik Fatihan klu nak kenal p la blog beliau (klik cinihhh)..tp yg lelaki jgn lelebey kenal sbb dier ni tunangan org.. (im not stalking her ok..mmg ado kat blog tuh..nengok ler sdiri ahhaha) klu nak ngorat hah..ngorat jew gwe sbb gwe single..nguahahaha poyosss...x leh blah


Hahaha...cian Ginger kene kaco..menyahut x redho...mesti tensen muhuh..but xnmpk muka Ginger coz gelap ahaha..maybe cik fatihah leh gv more picture of him (him or her? ahahaa) anyway thanks to Fatihah for the video....(=^_^=)Y

So if anyone willing to share anything bout their cat can email me at meowpinkly@yahoo.com

Sunday, January 16, 2011

Buekkk....!! McCat Jr. muntah daaa....

Tgh dok golek2 tonton grey's anatomy tbe2 dgr McCat Jr. nangis2 pusing2 kat dapur...so p la tgk napes plak kan...skali BUEKKKKK!!!! 

McCat Jr. muntah daaa.....

Kucing kdg-kala muntah utk mengeluarkan hairballs. Dlm kes McCat Jr. dgn rambut2 I skali ada. Bila masa ntah dia p mkn.

Ha-eh~....well should I be worried? Totally nope....cats sometime do vomit cause by formation of hairballs in their stomach. During grooming, the cat will ingest some of their fur where the furs cant be digest by their digestive systems therefore it accumulate into hairballs. Commonly cats akn mkn rumput2 utk membantu process memuntahkan semula ini. Jadi jgn ler kata kucing tuh buang tabiat p mkn rmput.

This type of vomiting, should happened isolated n infrequently then later ur cat goes eat normally, poo n pee and without others sign of health prob. But if your cat  vomit chronically...then loss its appetite u should go see ur vet for consultant.  

Yahooo.....ada keja tmbhn membersihkan muntah McCat Jr. lalalala

McCat Jr. yg totally fine after vomit...kami smbg tonton citer Grey's Anatomy



Owh it's sunday...jom cuci2....

Hari ahad ni tbe2 ja rajin mengemas kini rmh...dok cuci baju, cuci lantai, cuji comforter, cuci bilik air...so disebabkan McCat Jr. sebok2 time I mencuci...dgn itu dgn dia2 skali gwe cuci...hamik ko!!


Time mandikan McCat Jr. ni sng ja sbb dia kecil lg. Dia pon x byk meronta sgt. Terbaik utk mendidik kucing spy cool time mandi bermula dia dr kecik lg. so lelama dia akn lebey relax time dimandikan. Compare with adult cat yg x biasa dmandikan mmg sgt ssh sebab diorg akn jd agresif. so utk mandikan mereka make sure dlm tempoh yg singkat utk mengelakkan dia sgt2 stress n mengakibatkan kecederaan pada si kucing o diri kita sediri.

 After mandikan make sure cpt2 keringkan bulu mereka krn mereka blh jatuh sakit kesejukkan. Depend on situation..some cats after bath akn suka menjauhkan diri n spend time for grooming while others may mau berkepit dgn uols.oret maybe next I akan cuba sediakan video how to bath your cat. Have a nice sunday everybody (=^_^=)

Friday, January 14, 2011

McCat jr sdh mula tunjuk taring

Ingat x my 1st entry about McCat Jr. time 1st time I jmpa dia kat restoran village view...ah-haaa...masa 1st jmp dia, layan dia main lembut ja..dia gurau..xda ganaih pon...dan..dan ni... hamboitttt...tgk la pa jadi kat tgn gwe ni

Td b4 p dinner mau gurau2 dgn McCat Jr. pastu terus kuar p kedai mamak. time nak order milo panas terbaek baru r prasan ado calar kat tgn. mmg dia ni sejak dua menjak di semakin aktif dan membrutal...aura dari dlm ku mengatakan McCat Jr. akn membeso menjadi kucing yg nakal lg kehji mcm former Mccat..muahahaha

Stress he doesn't love you back? McCat Jr. sbg pengubat hati luka

Ada one of my fren crushing loving pada sorg jejaka. tp malangnya beliau jejaka tuh x tau langsung pasai ni n lg x besh jejaka tuh dah ada awekzzz....so cian la my fren ni kan. so i cadangkan beliau bela kucing..so blh la lupakan pasal unfortunate feeling neh. But my fren ni katanya dia mmg suka main kucing tp malas nak menjaga. so I pon wat twrn sama dia iaitu....

ehehe identity terpaksa d rahsiakan


baik la kan main dgn kucing dr dok mengelamu mgingat org yg x pasti gihtu...so anyone berminat mau rent McCat Jr. utk mengobat hati luka?



Thursday, January 13, 2011

skill mengenalpasti jantina kucing

~Sekilas kucing d darat..sdh ku tau jantan betinanya~

terbaik peribahasa ku ahaha

Klu korg jenjln nk nmpk kucing...sepantas mana korg boleh meneka jantina kucing tuh?
Bkn mau berbangga la..tp berdasarkn pengalaman menternak kucing dr kecik dgn mudahnya I dpt   mengenalpasti jantina kucing

ada bbrp teknik utk kenalpasti yg I kategorikan kpd 3
  1. By looking at cat's genital organ
  2. Cat's coat color
  3. Face n body structure
oret...teknik yg 1st mesti cara common org slalu wat...tp mcm sex maniac la plak dok skodeng2 depa punyer tuh kan ahahahaha.....so cara mudah gunakan teknik ke-2

Cat's coat color

Klu pasai kaler bulu cat ni..it's all about genetic....chromosome for mammals consist of two types of chromosome that are autosomes and sex chromosome. gene yg menentukan warna coat kucing terletak pada sex chromosome. there are two types of sex chromosome which is XX (female) and XY (male).....

gen X mengandungi gene kaler orange or black. But for kaler white, genenya tidak pada sex chromosome tp pada autosomes

Ok dah tau sikit sebnyk pasal genetic skrg korg hanya perlu ingat prinsip nih...
male cat = coat colour no more than two dominant colours
female cat= coat colour can hv  three dominant colours

female cat blh ada variety types of colour coz female ada dua gene X. so kaler dia blh jadi 

  1. black only
  2. black n white 
  3. orange only
  4. orange n white 
  5. combination of the two colours above 
  6. combination of the two colours above dan white colour.
ibu kucing yg ada bulu hasil kombinasi warna orange n hitam berserta warna putih
female cat dgn kombinasi orange, black n white
female cat warna orange n putih shj


 Pictures are taken from Oh!Kucing


male cat plak blh ada kaler black atau orange sbb dia ada satu gene X ja dan white colour. sifat recessive and dominant of alleles akn menghasilkan kaler kelabu.

McCat yg mempunyai 2 dominan kaler iaitu hitam dan putih. manakala warna grey dsbbkan wujudnya variasi pada allele hitam di gene X

McCat Jr. yg mempunyai gene X dominant hitam. hasilnya ialah gelap gelita

tp blh jd ada female cat warna mcm McCat..cthnya mcm kucing betina jiran I yg kat bwh ni



so mcm na nk tau dia ni female sbnrnya.....kita leh guna teknik ke-3

Face and body structure
bila melibatkan kucing female or male yg hnya ada satu or dua kaler dominant kita blh tgk pada face n body structure
cara ni agk ssh..hanya org yg btoi2 berpengalaman ja leh wat (ehem mcm I ahaha). so I slalu akan classify kan whether kucing tuh cun, chantik or hensem berdasarkan raut wajah dia..ahaha meh gwe bagi contoh

 cth kucing muka jantan...pandang mata biasanya lebeh tajam n determine...ada aura kejantanan, structure badan pon nmpk lebey keras n tagap

Klu female muka lebih soft bentuknya...mata pon lembut ja and body structure pon sama

Tp agk ssh bila melibatkan young male yg umo 1.5 thn kebwh sbb structure kejantanannya blom develop dgn sepenuhnya so muka mereka more like female cat

male cat muka jambu mcm female ahaha tp still leh kenal pasti pada warna bulunya yg dominat hitam/ grey dan white

 Pictures are taken from Oh!Kucing

hohoho...terbaik gabungkan teknik warna bulu n muka so dgn itu korg leh tau jantina apakah kucing tuh sbb ada female cat leh ada kurg 3 dominant colour n ada gak female muka mcm jantan ahahaha.....kne practice slalu coz practice make purr-fect


You can McCat! (you can make it)
 Try play game meneka jantina kucing bersama member time lepak mkn d restoran 










Segmen BEN ASHAARI BUAT BLOGGER BARU (2011)



Aisehh...besh betoi segmen Mr.Ben ashaari..kene plak time mlm2 x leh tdo neh...b4 dis I join segmen madah pujangga dier...skrg dia wat segmen khas utk new blogger baru mcm I neh....


So dr Mr.Ben soh nyatakan knp I wat blog


The answer: 


The main purpose is to share info about cats (=^_^=)....anything especially on their husbandry, health, behaviour and welfare. 


I realize rahmai org bela kucing but they kurg tau pasai cara2 menjaga kucing....even on basic things. I juga ialah mau encourage people mengambil berat pasai kucing2 yg liar n bernasib malang agar mereka memahami situasi kesukaran kucing2 ni...(owh plez x thn tgk org layan stray cats dgn kehjam!)


Another thing ialah utk promote home based cat boarding service I, tujuan I wat service ini ialah mau membantu mereka2 yg outstation ka...holiday ka..bz keja ka...yg terpaksa meninggalkan kucing2 mereka...so cian la kucing tuh...x kan la nak p biaq kebuluq berhari-hari....anyway idea mau wat service ni dtgnya  dr mslh I sdiri yg bila kene wat research kat zoo ja biasa amik sebln lebey, so slalu dok sakit kapla nak suh sapa take care my McCat. Dan memandangkan my study ialah on animal behaviour...so dgn dikelilingi kucing2 membolehkan I menambah ilmu mengenai behaviour mereka. hohoho


Blog yg wajib I singgah setiap hari?


The answer:
  1. Pepagi nak bekpes kat student room mesti mkn smbil baca Ohbulan! sbb gossip artis ni bacaan yg x pyh guna otak sgt ahahahaha santai beb~
  2. Of course la blog Ben Ashaari sbb entri dia simple n padat...(maklumlah student kan slalu baca jurnal so x larat r nk baca benda lain pjg berjela)
  3. Oh!tidak sbb byk benda klakor n pelik kat situ...tp x brp bernas mau d baca time bekpes sbb kdg2 ada pic org mampuih ahahaha...
  4. Blog ex-roomate time matrix iaitu Kak long aka Azwin...sbb dia pon baru wat blog..so bg sokongan moral la ahaha...pastu dok sebok2 kat dia r besh
  5. Blog my superduper bestfren sejak undergradute....Asilah... dia skrg d hometown nya di sabah sejak bis degree...disbbkn persahabatan kami dipisahkan olh laut china selatan..so antara cara nk tau perkembgn dia slalu I dok stalker blog dia ahahaha
Mmg still byk lg la pasai blog ni I x brp tau..but still learning....apa yg terkilan ialah time baru happy2 wat blog bad thing happened plak dimana my precious cat yg I guna namanya sempena blog ni hilg dari veterinary clinic. Mmg sgt2 frust la...sbb ada my personal history related with him dimana melibatkan asal-usul timbulnya nama McCat. But later la I story ahahaha....smpe siang td I still dok lekat2 notice missing McCat. Org area situ dah naik knl muka gwe...ahaha...eleh pa gwe kesah...bkn slalu dpt korg tgk awek chumil dok mengagau tmpl notice kucing hilang...gihtuh~~~

McCat yg hilang Uhuhuhkkk (T^T)



Perancangan seterusnya ialah mau bikin video about behavioural enrichment for cats...tp still cari masa lapang utk tuh..ahaha....gwe tgh sakit kapla ni mau persiapan ke zoo hulalala

Alrite ler...smpe cni jer la entri ni...wat pon sementara tggu McCat Jr. tdo....ni kang klu dia nmpk I x tdo g mula la dia mengila balik.....anyway thanks kpd Mr. Ben yg menghasilkan segmen ni...all the besh la Mr.Ben


Syysss McCat Jr. tito dah...blik2 kat bag laptop gwe..dah la sama hitam silap hb terbw skali p U sok kang

Wednesday, January 12, 2011

Segmen bermadah pujangga


Mlm ni McCat Jr. mmg naik hantu ah...smpi I x leh study n nk tdo pon x leh...bis d gihgit2nya..calar-balar gwe dibuatnya...so sementara melayan McCat Jr. sengal ni...menyempat la melayan fb n blog2...ado plak segmen bermadah olh Mr. Ben ..so tgh2 mlm ni mood sentimental tuh lebey ckit r tuh yg rajin nk join...(ahaha tp gwe rasa gwe more mental dr sentimental akibat melihat McCat Jr yg mengila tuh)

so madah berinpirasikan kpd pic dibwh ini

In living a life 
Either you follow the existing path or you making your own trail
At some point, you have to make a decision
Because destiny is not a matter of chance, it is a matter of choice

IAMS 2011 calender...must have!!!

HAPPY NEW YEARRR!!! rasanya blom terlambt utk ucap lg kan ahaha
Kelmarin p beli brg kat kedai pet d Bangi...dpt free IAMS calendar 2011..uols p la check..check out...kat uols punya nearest pet shop...tgk ada x calender neh...
dlm calender neh, byk2 pic...model cat bulan August yg I paling minat sbb mata dia kaler sblh biru sblh hijau...

If kedai pet uols xda...try la p Dr. Pet Care & Services di bangi

Ha-ha....skrg meja study gwe kat U telah jelitas dgn adonya calender ni 














~LOVE IT~
(=^_^=)

Tuesday, January 11, 2011

Sila cari barang tersembunyi dlm pic ini...hadiah lumayan menanti

 Cuba cari apakah yg tersembunyi dlm picture di atas
Pemenang akn menerima...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Nguahahahaha xda pa hadiah pon....kne tipu lalala