McCat Followers

Thursday, December 30, 2010

Seberapo bijak kah hengkau wahai McCat?

McCat kata otak dier beratnya 30 gram iaitu 0.9% drpd jisim badan kucin, klu manusia 2% drpd jisim badan (me punyer lbh byk dr ko McCat..of course la kan), panjang adalah lebih kurg 5 cm.

Kucing2 ni bljo secara konsep bljo dr kesilapan, imitation dan pemerhatian...bijak gak la korg ni eh..
Kononnya...kucing baka siamese ialah baka yg terbijak..kira depa blh p cari duit beli mknn sdiri gihtu?

Kucin ni mmg bijak pon...me dulu ada kucin namanya Christina Aguilera...glamer kan ahaha al-kisahnya minah sengal ni xciden..pas xciden dia lari p mn ntah blik2 ja dah sihat tp kaki kanan dia dah membengkok. alih2 dia bkn jadi KKU (kucing kurg upaya) tp jd KKA (kucing kurang asam) sbb kaki bengkoknya d jadikan pencangkuk utk membuka segala periuk belanga, pintu, tingkap hatta tupperware dimana mak cik yg dok jual tupperware pon frust kononnya tupperware dia terbahek kedap penutupnya alih2 Christina si kaki pengko dgn marvelous membuka tupperware d hdpn matonya..ni slh satu bukti kucin ni makhluk bijak...mcm2 mengkema leh buat benda2 yg kita sdri x leh jangka....


Sepintas lalu melihat kedlm pemikiran kucing

Otak kucin telah lama digunakan dlm kajian intelligence and learning ability antara cth research paper ialah Robinson (1975) Visual processing in the split-brain cat: Analysis of the single-hemisphere deficit.

Ada dilaporkan gak pentagon sdg membina sebuah mesin cat artificial intelligence..utk apa itu me x tau la ...maybe mengkema blh mengoogle utk mengetahui lebih lanjut akn hal ni

McDog Vs McCat...sapo lebey pandai?

Dlm list hewan terbihjak mengkema berada d tangga ke-5

1. Great Apes
2. Whales and Dolphins
3. Elephants
4. Parrots
5. Cats and Dogs

well...there's a lot of argument on this..cat's lover says the cat smarter than the dog while the dog's lover says vice verse 

One should understand that cats are a solitary species while dogs a social species..both have their own unique characteristics 

Kucing mempunyai kapasiti otak yg lebih dr anjing  dan juga terbahek dlm sense of hearing n smelling. Namun ini x bermakna McCat lebey bijak dr McDog..Ok~ McDog n McCat mempunyai teknik prob solving tersendiri dlm menyelesaikan masalah mengikut biology evolution mereka (antomi etc). Ada kajian menunjukkan McDog yg hidup riang ria dlm organisasi social yg bahgia lebih bijak dr lone ranger. McDog juga terkenal akn keupayaannya sbg human accompany (dog man's best fren gihtu) so mereka slalu d anggap lebey bijak. tp kucin juga terbukti blh memahami arahan dr manusia. Malah sebodoh-bodoh McCat ada sama bodonya dgn sebodo-bodo McDog. So...it is assumed both have fair intelligence cuma rahsernya McCat ni lebey susah nak d hajo...sbb depa sombong ahahaha..

so pada sapo yg dok marah kucin hangpa bodoh wat ito ini sebenonya depa ni bijak sbb bijak bikin hangpa marah muahahahha..and one thing perlu d ingat..dlm melatih kucin utk dengo ckp sgt memerlukan patient...maka berusahalah~~~

P/s: Uhhuhhuhu kan besh ada kucing sebijak Puss in boots versi Antonio Banderas...walahhh~

akan ku tawan semua hati gadis melayu 


1 comment:

Post a Comment